Dollaril oli eile hea tõusupäev

Romet Kreek 25. märts 2004, 00:00

Dollaril oli eile Euroopa nigela majanduse taustal korralik tähelend. Euro nõrgenes eile kella 17ks 1,22 dollarile, mis tähendas dollari kursitõusu 12,825 kroonile. Aasia kauplemissessiooni ajal maksis veel euro 1,2360 dollarit (dollar maksis 12,66 krooni).

Eurotsooni ja ka Rootsi probleemiks näib saavat madal majanduskasv ja inflatsioon, mis võib viia intressikärbeteni.

Euroopa keskpankuri Quadeni eilne kommentaar süvendas turuosalistes võimaliku Euroopa Keskpanga (EKP) intressialandamise spekulatsiooni. Quaden ütles intervjuus Le Monde?ile, et EKP-l on veel järel natuke laskemoona. Ta lisas, et intressimäärad on äärmiselt madalal ja vaikne majanduse paranemine on kõige tõenäolisem stsenaarium.

Soome keskpank alandas eile Soome 2004. aasta tarbijahinnatõusu prognoosi 1,0 protsendilt 0,1 protsendile ja 2005. aasta oma 1,9 protsendilt 1,5 protsendile. Sel ja järgmisel aastal peaks panga andmetel Soome majandus kasvama 2,6%, võrreldes varasema 2,9protsendilise selle aasta prognoosi ja tuleva aasta 2,8protsendilise kasvuootusega.

Oodatust väiksem inflatsioon on ka Rootsis probleemiks. Rootsi keskpanga asepresident Irma Rosenberg ütles, et ta ootab inflatsiooni jäämist allapoole prognoosi. Ta lisas, et näeb ruumi selgelt lõdvema rahapoliitika järele. Rootsi keskpanga inflatsioonisiht on kaks protsenti. Praegu on Rootsi baasintress 2,5 protsendil.

?Seda on raske interpreteerida kuidagi teisiti kui intressikärbet 50 baaspunkti võrra tuleval nädalal,? ütles SEB Merchant Bankingu võlakirjastrateeg Henrik Mitelman Bloombergile. 24 analüütikut 25st, keda Bloomberg küsitles, ootasid Rootsi keskpangalt 1. aprillil intressi alandamist 25 punkti võrra 2,25 protsendile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing