Ülo Toomsalu • 14. mai 2004 kell 6:10

PM: Kallis kütus tõstab bussi- ja lennupiletite hindu

Nelja kuuga veerandi võrra kerkinud kütuste hinnad panevad bussi- ja lennufirmasid piletihindu tõstma.

Järjekordse rekordi saavutas nafta hind kolmapäeval. Kütusehinna tõusule viidates on oma piletihindu juba kuni 40 protsendi võrra tõstnud bussifirmad Taisto ja Sebe, juunist teeb seda ka näiteks Sarbuss, kirjutab Postimees.

Nii maksab praegu bussipilet Tallinnast Tartusse varasema 50 krooni asemel 70 krooni.

Eestit on hinnatõus tabanud eriti valusalt, sest 1. maist lisandus nii diisli kui bensiini liitrihinnale ka enam kui krooni jagu aktsiisimaksu.

«Kümme protsenti tuleb hindu tõsta küll, kuid ka see ei kata tegelikke kulusid,» ütles Sarbussi juht Kalle Tuisk. «Osale kütuse kallinemisest tingitud kuludekasvule tuleb katet leida ikkagi mujalt. Hinnad on tõusnud ikkagi pea kolmandiku»

Maailma suuremate lennufirmade kõrval kaalub hinnatõusu ka Estonian Air. Firma presidendi Erki Urva sõnul kaalutakse väga tõsiselt hindade korrigeerimist. Otsust selles osas veel siiski langetatud ei ole. «Kui selle otsustame, siis ei saa keskmine hinnatõus olla kindlasti üle viie protsendi,» lausus ta.

Teiste suuremate lennufirmade eeskujul mingit lisatasu Estonian Air kehtestada ei kavatse, sest Urva kinnitusel ei tohi tekkida olukorda, kes erinevad tasud kasvavad suuremaks kui pileti hind.

Näiteks British Airways lisas teisipäevast kõigile edasi-tagasi piletitele viis naela ehk 116 krooni. Ühe otsa piletitele lisandub 58 krooni. Lennufirma teatel ei jäänud neil lihtsalt midagi muud üle, sest aastane kütusekulude kasv küünib firmas 60 protsendini.

Laevafirmad on bussi- ja lennufirmadega võrreldes esialgu siiski tagasihoidlikumad, öeldes, et situatsiooni jälgitakse ja vastavalt selle kujundatakse ka hinnad.

Hetkel kuum