12. juuli 2004 kell 7:34

Börsiülevaade: Venemaa autotööstust ootavad ees huvitavad ajad

Venemaa autotoodang kasvas Autoselhozma?-holdingu andmetel mais mullu sama perioodiga võrreldes 16,3 protsenti, 555 785 sõidukini.

Venemaa pank MDM Bank teatas läinud nädalal, et suure tõusu taga oli madal baas. 2003. aasta mais olid Vene autotootjad sunnitud vähendama tootmist ja külmutama tootmisvõimsusi, kuna turule tuli palju kasutatud välismaa autoid. Venemaa valitsuse poolt välismaalt imporditud kasutatud autode tollide tõstmise järel suurendasid Vene autotootjad toodangut.

Veoautode toodang kasvas 14 protsenti, 84 436-le ja sõiduautode oma 18 protsenti, 440 300-le. Venemaa suurim autootja Avtovaz, millest on sõltuvusus ka Norma, toodang kasvas 10,7 protsenti 290 623 autoni.

Panga teatel töötavad Vene autotootjad jätkuvalt madala kvaliteediga segmendis ning pole võimelised konkureerima välismaiste autotootjatega. Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO poolt nõutud imporditariifide kaotamine oleks Venemaa autotööstusele surmamatsuks, kirjutas pank.

Venemaa autotööstus valmistub juurutama Euro-2 ja Euro-3 automootori standardeid, mis reguleerivad saastamist.

Norma aktsia hind tõusis reedel 0,16 protsenti, 97,63 kroonile.

Hetkel kuum