Microsofti rendiidee pole uudne

Marko Laurits 06. september 2004, 00:00

Andrus Aaslaiu kolumnis ( vt - Riiklik lepe Microsoftiga toob tarkvara inimesteni) kirjeldatud tarkvararendi idee pole sugugi uudne. Microsoft hakkas seda pakkuma juba mitu aastat tagasi.

Algne rendihinnakiri oli nii keeruline, et Microsofti oma töötajadki ei saanud sellest aru. Hiljem muutus asi lihtsamaks, kuid nüüd on välismaa ajakirjanduses kõlanud suurfirmade protestinoodid, et nad on ostnud Microsofti tarkvara renditeenusena, millega peaks kaasnema regulaarsed versiooniuuendused. Kuid versiooniuuendusi on olnud vähe ning need ei ole olulist funktsionaalsust lisanud. See-eest on firmade kulu renditeenusele olnud suurem kui ?vana moodi? tarkvaralitsentse ostes.

Tundun olevat üks väheseid, kes nii arvab, aga väidan, et ainuke kasulik leping Microsoftiga oleks selline, kus Microsoft kohustuks parandama kasutajate poolt avastatud tarkvaravead teatud aja jooksul. Kui näiteks arvutada rahaks ümber minu tööaeg, mis on kulunud Word 2000 ja 2003 vigadele, on mu tööandjad kulutanud mitu tuhat krooni.

Piraatlusega seoses tuletaksin meelde, et kuigi suured tarkvarafirmad võitlevad näiliselt kõige enam piraatluse vastu, võidavad tegelikult just nemad piraatlusest. Kaotajateks jäävad mitmed väiksed tootjad. Näiteks on väga laialt levinud Microsoft Office?i piraatversioon. Piraatluse tõttu on enamik inimesi harjunud seda kasutama.

Kuigi nad kasutavad maksimaalselt 5 protsenti selle tarkvarapaketi võimalustest ning võiksid vabalt kasutada mõnd lihtsamat ja odavamat konkureerivat kontoritarkvara, siis ostmise korral ostetakse ikkagi Microsoft Office. Sest see on see, mida teatakse ja millega ollakse harjunud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing