ÄP fototoimetus • 7. oktoober 2004 kell 22:00

General Electricult oodatakse suurt käibe kasvu

Analüütikud ootavad maailma suurima turuväärtusega firmalt kolmanda kvartali kasumiks aktsia kohta 0,38 dollarit. Aasta tagasi teenis ettevõte 0,36 dollarit aktsia kohta. Analüütikud ootavad GE-lt käibe kasvu 14 protsenti, 38,1 mld dollarile. Juulis prognoosis ettevõte kolmanda kvartali kasumiks 0,37 kuni 0,40 dollarit aktsia kohta.

Kompanii käive on kasvanud neljandat kvartalit järjest. Teises kvartalis oli kasv 11 protsenti. Viimati oli 14 protsendist suurem kvartalikäibe kasv 2000. aasta kolmandas kvartalis, 18 protsenti.

GE aktsia hind kukkus 2002. aastal 39 protsenti, hävitades 155 mld dollarit ettevõtte turuväärtust. Mullu tõusis aktsia hind 27,2 protsenti, lüües napilt S&P 500 indeksit, mis tõusis 26,3 protsenti. 2002. aastal kukkus S&P 500 indeks 23 protsenti.

Kolm aastat GE juhatuse esimehe ametit pidanud Jeffrey Immelt sai mullu 6,9 mln dollarit palka ja boonuseid. Läinud aastal lõpetas ettevõtte nõukogu Immelti tasustamise aktsiaoptsioonidega. Optsioonide asemel motiveeritakse ettevõtte tippjuhti aktsiaühikutega, mille saamine on seotud rahavoogudega tegevusest ja aktsia tootlusest võrrelduna S&P 500 indeksiga.

Ettevõtte uued ärid peaksid lisama sel aastal 9,5 mld dollarit käivet, aidates tuleval aastal kasvatada kasumit vähemalt kümme protsenti. Immelt muutis 112 aasta vanuse firma traditsiooni, mille kohaselt firma tippjuhid tulevad firma seest. Kui GE ostis Amershami, viis Immelt ettevõtte meditsiiniäri Londoni ja tegi Amershami juhatuse esimehest William Castellist üksuse juhi.

GE kasumile on hästi mõjunud paranev USA lennundusturg. Aasta algusest kuni augustini on USA 18 lennukompanii reisijate arv kasvanud 11,5 protsenti.

Autor: ÄP

Hetkel kuum