19. oktoober 2004 kell 9:25

Põhjala riigid: ELi alkoholimaksud peavad tõusma

Alkoholiaktsiisi miinimummäärad peavad tõusma ning välisreisidelt kaasa tuua lubatud alkoholikogused poole võrra vähenema.

Selline on viie Põhjala riigi ühine strateegia alkoholi tarbimise ja salakaubanduse vähendamiseks, milles Taani, Norra, Islandi, Soome ja Rootsi tervishoiuministrid eile Kopenhaagenis kokkuleppele jõudsid ning mille eesmärk on mõjutada ka Euroopa Liitu omale ühtse alkoholipoliitika väljatöötamiseks, kirjutab Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet.

Paari nädala pärast arutavad strateegiat ka Põhjala peaministrid kohtumisel Stockholmis.

Ettepaneku järgi peaksid õlle ja kange alkoholi maksu miinimummäärad Euroopa Liidus kahekordistuma. Praegu on need muutmata püsinud 1993. aastast saadik. Lisaks tuleb maksustada ka veinid, mida seni Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania vastuseisu tõttu tehtud ei ole. Veel taotlevad Põhjala riigid välisreisidelt kaasa tuua lubatud alkoholikoguste vähendamist poole võrra.

Rootsi tervishoiuministri Morgan Johanssoni sõnul ei pea Euroopa Liitu kuuluvad Põhjala riigid üksnes kohanema Euroopa Liidu reeglitega. ?Me võime kohaneda, ent peame ka tööd tegema, et Euroopa Liitu mõjutada ning näidata, et alkohol ei ole mingi tavaline kaup,? ütles Johansson.

Hetkel kuum