• OMX Baltic0,14%300,36
  • OMX Riga0,97%888,53
  • OMX Tallinn0,1%2 058,29
  • OMX Vilnius0,34%1 198,02
  • S&P 500−0,22%5 967,84
  • DOW 300,08%42 206,82
  • Nasdaq −0,51%19 447,41
  • FTSE 100−0,2%8 774,65
  • Nikkei 225−0,22%38 403,23
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,87
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%90,3
  • OMX Baltic0,14%300,36
  • OMX Riga0,97%888,53
  • OMX Tallinn0,1%2 058,29
  • OMX Vilnius0,34%1 198,02
  • S&P 500−0,22%5 967,84
  • DOW 300,08%42 206,82
  • Nasdaq −0,51%19 447,41
  • FTSE 100−0,2%8 774,65
  • Nikkei 225−0,22%38 403,23
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,87
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%90,3
  • 04.11.04, 07:58
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

EPL: Tarbijani jõuavad kasulike bakteritega kohukesed

Tallinna tehnikaülikooli keemiainstituudi juures on juulist saadik tegutsenud toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskus (TFTAK).
Keskuse asutasid TTÜ ja kuus toiduainetööstuse ettevõtet, kirjutas Eesti Päevaleht.
Arenduskeskuse uurimistööl on kaks eesmärki. Esiteks töö, mille tulemusi saab Eesti toiduainetööstus kasutada tootmistehnoloogiate täiustamisel, et parandada toiduainete kvaliteeti, tervislikkust ja säilivust. Teine eesmärk on uute fermentatsioonitehnoloogiate arendus ning rakendus.
Biotehnoloogia funktsionaalsed lahendused toiduainetööstuses võimaldavad pakkuda erinevate toitumisharjumustega inimestele individuaalselt sobivaid tervistavaid tooteid. Uuringute tulemused on vajalikud ka põllumajandussaadusi töötlevatele ettevõtetele.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Asja tarbijale arusaadavamaks tegemiseks toob arenduskeskuse juhatuse liige Urmas Sannik lihtsa näite: ?Meie üks ülesanne on välja töötada toorpiima kvaliteedi analüüsimise kiire meetod, et leida iga piimatoote jaoks just kõige sobilikum piim. Praegu läheb osa piima tootmisprotsessis raisku, sest sellest ei saa toota mõnda nõutud kvaliteediga piimatoodet.?
Funktsionaalsetest toiduainetest rääkides toob Sannik esile, et kasulike bakterite sisaldust toiduaines reguleerides on võimalik vältida teatud toiduainete põhjustatavaid allergilisi reaktsioone.
Sannik lubab uusi tervistavaid tooteid tarbijale aprilliks. Teadlaste meeskond on koos, kuid praegu seatakse laborit sisse.
Esimeste poelettidele jõudvate toodetena nimetab Sannik uut tüüpi kohukesi ning küpsiseid. ?Kindlasti võib järgmisel aastal oodata uudiseid ka juustu ja pärmi osas,? rääkis ta.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 26 p 9 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele