• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Palkade tõstmine kaks korda pole utoopia

  Tallinna börsil on mitmeid firmasid, mis kannataks teoreetiliselt välja töötajate kahekordse palgatõusu, ilma et ettevõte kahjumisse langeks.
  Eile teatas statistikaamet, et III kvartalis kasvas Eestis keskmine brutopalk enam kui 9% võrra. Viimase nelja aastaga on töötajate keskmine palk kasvanud ligi poole võrra. See sundis mind arvutama, palju suudaks börsifirmad oma tööjõukulusid tõsta, ilma et kahjumisse ei langeks. Mõned võiks seda üsna palju teha.
  Üle kahe korra võiks hüpoteetiliselt töötajate palku tõsta nii Hansapank, Eesti Telekom kui ka Merko Ehitus. Kui viimati mainitu otsustaks tõsta vaid emafirma töötajate töötasusid, võiks tõus ulatuda suisa viie- või kuuekordseks. Tegelikult võiks kõige enam palkasid tõsta aga Harju Elekter. Siin on siiski üks aga. Ettevõte on viimastel aastatel saanud väga suurt finantstulu PKC Groupi aktsiahinna ümberhindlusest. Erakorralist tulu arvestamata võiks Harju Elekter töötajate palku tõsta ehk vaid poole võrra.
  Samas piisab Tallinna Kaubamajal tööjõukulude viiendiku võrra tõstmisest, et ettevõte langeks juba väikesesse kahjumisse. Klementi peaks praeguste näitajate alusel aga tööjõukulusid viiendiku võrra kärpima, et nullkasumisse jõuda.
  Kordan, et see on kõik teooria. Juhul kui firmad kogu oma kasumi palkadena välja maksaksid, jääksid investorid ilma dividendidest ja aktsiad oleks tõenäoliselt kordades praegusest madalamal.
  Madalaid tööjõukulusid peetakse üheks Eesti arengu pandiks, mis peaks aitama muu maailmaga konkureerida. Mõnes mõttes on see tõsi. Juhul kui kohalikud firmad maksaks töötajatele Soome kolleegidega samaväärset palka, kuid ei suudaks tulusid tõsta, oleks vist kõik omadega pankrotis.
  Eile tammus terve Tallinna börs terve päeva paigal. Samas võis pidada seda küllalt tubliks näitajaks, kuna Euroopa börsidel oli juba teist järjestikust päeva korralik hinnalangus.
  Huvitavaks võiks Tallinna börsil minna, kui mõni kohalik börsifirma oma kvartaliraporti teatavaks teeb. Tulemusi võib oodata nii Tallinna Kaubamajalt, Saku Õlletehaselt, Viisnurgalt, Kalevilt kui ka Klementilt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hirm kalli jõuluprae ees on pigem vaataja silmades
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.