Raivo Sormunen • 22. november 2004 kell 22:00

Palkade tõstmine kaks korda pole utoopia

Tallinna börsil on mitmeid firmasid, mis kannataks teoreetiliselt välja töötajate kahekordse palgatõusu, ilma et ettevõte kahjumisse langeks.

Eile teatas statistikaamet, et III kvartalis kasvas Eestis keskmine brutopalk enam kui 9% võrra. Viimase nelja aastaga on töötajate keskmine palk kasvanud ligi poole võrra. See sundis mind arvutama, palju suudaks börsifirmad oma tööjõukulusid tõsta, ilma et kahjumisse ei langeks. Mõned võiks seda üsna palju teha.

Üle kahe korra võiks hüpoteetiliselt töötajate palku tõsta nii Hansapank, Eesti Telekom kui ka Merko Ehitus. Kui viimati mainitu otsustaks tõsta vaid emafirma töötajate töötasusid, võiks tõus ulatuda suisa viie- või kuuekordseks. Tegelikult võiks kõige enam palkasid tõsta aga Harju Elekter. Siin on siiski üks aga. Ettevõte on viimastel aastatel saanud väga suurt finantstulu PKC Groupi aktsiahinna ümberhindlusest. Erakorralist tulu arvestamata võiks Harju Elekter töötajate palku tõsta ehk vaid poole võrra.

Samas piisab Tallinna Kaubamajal tööjõukulude viiendiku võrra tõstmisest, et ettevõte langeks juba väikesesse kahjumisse. Klementi peaks praeguste näitajate alusel aga tööjõukulusid viiendiku võrra kärpima, et nullkasumisse jõuda.

Kordan, et see on kõik teooria. Juhul kui firmad kogu oma kasumi palkadena välja maksaksid, jääksid investorid ilma dividendidest ja aktsiad oleks tõenäoliselt kordades praegusest madalamal.

Madalaid tööjõukulusid peetakse üheks Eesti arengu pandiks, mis peaks aitama muu maailmaga konkureerida. Mõnes mõttes on see tõsi. Juhul kui kohalikud firmad maksaks töötajatele Soome kolleegidega samaväärset palka, kuid ei suudaks tulusid tõsta, oleks vist kõik omadega pankrotis.

Eile tammus terve Tallinna börs terve päeva paigal. Samas võis pidada seda küllalt tubliks näitajaks, kuna Euroopa börsidel oli juba teist järjestikust päeva korralik hinnalangus.

Huvitavaks võiks Tallinna börsil minna, kui mõni kohalik börsifirma oma kvartaliraporti teatavaks teeb. Tulemusi võib oodata nii Tallinna Kaubamajalt, Saku Õlletehaselt, Viisnurgalt, Kalevilt kui ka Klementilt.

Hetkel kuum