• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Erikaupade kontroll karmistub

  Kontrolli tugevdatakse kunstilise, ajaloolise või arheoloogilise väärtusega, rahvuslikku rikkust omavate kaupade, ohustatud looma-taimeliikide (CITESi isendid), osoonikihti kahandavate ainete, hariliku tuuni-, mõõkkala ja suursilm-tuunikala ja kahesuguse kasutusega kaupade üle.
  28. oktoobrist rakenduva tollideklaratsiooni töötlemise süsteemi ASYCUDA uue versiooniga lisandub keeldude, piirangute ja koguseliste piirnormide alla käivate kaupade ekspordil lisakoodi ja -dokumentide sisestamise nõue, millega peale inspektori on piirangute alla käiva kauba kontrollimisel abiks ka elektroonne kontrollisüsteem.
  Ühendusevälisele kaubandusele tähendab see, et kui kauba import või eksport on seotud tingimuse või lisakoodiga, tuleb tollivormistusel vastav lisakood deklaratsioonile märkida ja näiteks muinsuskaitseameti, keskkonnaministeeriumi, PRIA vms asutuse nõutav sertifikaat, litsents, järelevalvedokument või muu luba esitada.
  Näiteks on piiratud teatud kultuuriväärtuste väljavedu kolmandatesse riikidesse. Juhul kui kaup vajab väljaveol ekspordiluba, tuleb Eesti tollitariifistiku (ETT) tarkvarasüsteemist valida õige lisakood, see tollideklaratsioonile märkida ja muinsuskaitseameti väljastatud luba ASYCUDAsse koodiga E012 ? kultuuriväärtuste ekspordilitsents ? sisestada.
  Erandiks on kahesuguse kasutusega kaupade ja tehnoloogia ekspordi kontrollimisel lisakoodi kasutamine.
  Loe lisaks www.emta.ee
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Massiimmigratsiooni hirmujutu ees põnnamine hoiab majandust kinni
Ülirange sisserännu kvoodi asendamisele mõistlike kitsendustega ei järgne massiimmigratsiooni ega äärmusrahvuslike mõtete populaarsuse plahvatuslikku tõusu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ülirange sisserännu kvoodi asendamisele mõistlike kitsendustega ei järgne massiimmigratsiooni ega äärmusrahvuslike mõtete populaarsuse plahvatuslikku tõusu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Wolti ja Supercelli investorid toovad Soome börsile uue SPACi
Wolti ja Supercelli investeerinud idukapitalifirma Lifeline Ventures on Helsingis börsile viimas uut firmaostufirmat (SPAC), mille eesmärk on osta osalus tulevases ükssarvikus.
Wolti ja Supercelli investeerinud idukapitalifirma Lifeline Ventures on Helsingis börsile viimas uut firmaostufirmat (SPAC), mille eesmärk on osta osalus tulevases ükssarvikus.
Klotsifirma lööb keset pandeemiat rekordeid
Taani mänguklotside tootja Lego on keset pandeemiast tingitud koduspüsimist tõeliselt õitsele puhkenud, kasvatades kõvasti nii käivet kui ka kasumit.
Taani mänguklotside tootja Lego on keset pandeemiast tingitud koduspüsimist tõeliselt õitsele puhkenud, kasvatades kõvasti nii käivet kui ka kasumit.
Pärnu valimisvõitluses kõmisevad raskerelvad
Enamiku Pärnus võimu juurde pürgivate poliitiliste jõudude esinumbrid on kohapeal, aga ka üleriigiliselt tuntud riigikogu liikmed, lisaks endised maavanemad ja ametisolev linnapea. Eeldatakse, et järgmise valimistsükli jooksul ja edaspidi saab Pärnust Eesti kontekstis midagi kaugelt suuremat kui suvepealinn.
Enamiku Pärnus võimu juurde pürgivate poliitiliste jõudude esinumbrid on kohapeal, aga ka üleriigiliselt tuntud riigikogu liikmed, lisaks endised maavanemad ja ametisolev linnapea. Eeldatakse, et järgmise valimistsükli jooksul ja edaspidi saab Pärnust Eesti kontekstis midagi kaugelt suuremat kui suvepealinn.