Ülo Toomsalu • 1. detsember 2004 kell 5:58

EPL: Müügil on tuhandeid vale märgisega väärisehteid

Tänavu aprillist alates on Eestis tõenäoliselt müüki paisatud suur kogus alaproovilisi ja märgistamata kuld- ja hõbeehteid, kuna kontroll on leevenenud.

Eesti Proovikoja direktori Rein Saliste sõnul ei vastanud möödunud aastal kontrollitud kuldehetest 0,5 protsenti ja hõbeehetest 4 protsenti nõuetele. Arvuliselt küündis selliste hõbeehete arv kümne tuhande ühikuni, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Ilmselt on need nüüd müüki paisatud,? ütles ta. Tema sõnul löövad mõned ettevõtted oma nimemärgise ehetele oma tarnijat usaldades, kuid jättes ehted tegelikult kontrollimata.

15. aprillil jõustus uus väärismetalltoodete seadus. Varem läbisid kõik Eestis müüdavad ehted riigiettevõttes Eesti Proovikoda kohustusliku proovi kontrolli ning samas löödi neile peale ka riiklik kontrollmärgis. Pärast seaduse jõustumist ei pea ehted proovikojas kontrolli läbima ning tootja või maaletooja saab ise neile oma märgistuse peale lüüa. Tegemist on justkui tootja- või maaletooja allkirjaga, et oleks võimalik konkreetset ehet konkreetse firmaga seostada.

Hetkel kuum