Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Börsifirma juhi palk võib saada avalikuks

    Eestis oleks tegemist pretsedendiga, kui erafirmade juhtide palk avalikustatakse.
    Tallinna börs koos finantsinspektsiooniga töötab välja head ühingu juhtimistava ehk reeglistikku, kus on muude asjade seas arutlusel ka börsifirmade juhtide palga avalikustamise teema.
    "Tänane juhatuse ja nõukogude liikmete tasu avalikustamise kord ei anna oodatud tulemust," lausus Tallinna börsi tegevdirektor Jaanus Erlemann. Ta lisas, et firmajuhtide palga avalikustamise täpne lahendus saab kaante vahele tuleva aasta II kvartalis.
    Eesti Telekomi ja Norma väikeaktsionär, Eesti kuulsaim tõstja Jaan Talts on seisukohal, et börsifirmade juhtide palgad ei peaks saladus olema. "Avalikustamine on küll õige, aga tegelikult mind väga siiski ei huvita, kui palju nad palka saavad," möönis ta. Ta lisas, et firmade juhid ei tohiks siiski ise endale palka määrata.
    "Kui nad on juba nii suurte firmade juhid, siis võiks neil julgust olla palganumbrid ka avalikustada," ütles Hansapanga väikeaktsionär ja Büroomaailma juht Jüri Ross.
    Euroopa Komisjon soovitas oktoobris tungivalt avalikustada liimesriikide börsiettevõtete juhtide palgad ja makstavad hüvitised. Soovitus ei ole liikmesriikidele järgimiseks kohustuslik.
    "Justiitsministeerium on seisukohal, et tegemist on heade äritavadega, mille lähem määratlemine peaks toimuma ettevõtjate endi initsiatiivil näiteks börsi reeglistiku raames," ütles Tiina Urm justiitsministeeriumist. Tema sõnul ei ole seatud eesmärgiks töötada soovituse rakendamiseks välja eraldi seadus.
    Soovituse kohaselt peaksid liikmesriigid võtma tarvitusele asjakohased abinõud, et suunata börsiettevõtjaid palku avalikustama. Soovitusest tulenevalt peaksid börsiettevõtted avaldama ülevaate juhtkonna liikmete tasustamise põhimõtetest ning meetoditest ehk tasustamispoliitikast.
    Euroopa Komisjon näeb ühtlasi ette, et börsiettevõtted peaksid oma majandusaasta aruannetes näitama ära hüvitiste kogusumma, koos kindlate üksikasjadega, mida konkreetsetele juhatuse ja nõukogu liikmetele majandusaasta jooksul on makstud.
    Sellele lisaks täpsustab soovitus, missugused õigused peaksid olema aktsionäridel, saamaks teavet juhtkonna liikmetele makstavate tasude suurusest ja iseloomust, samuti mis ulatuses peaks aktsionäridel olema võimalus hüvitiste suurust ja olemust mõjutada.
    Seni on börsifirmade aastaraamatutes olnud juhtkonna ja nõukogu tasustamine väga kaootiline. Nende andmete esitamine tuleks standardiseerida. Üks firma märgib vastavale reale, et tegu on töötasuga, teine, et tegu on tasuga enne makse, kolmas lihtsalt tasu ja neljas hüvitis. Raske on sealjuures aru saada, kas nendelt summadelt on juba tasutud tulu- ning sotsiaalmaks.
    Lisaks toovad mõned firmad eraldi real välja juhatuse ja nõukogu liikmete tasud. Osa neist esitab juhatuse ja nõukogu tasud jälle ühel real. Samuti pole teada, kas tegevjuhid, kes on juhatuses ja nõukogus, saavad ettevõttest ka muid tasusid.
    Kõige selgemad vastused andsid ajakirjanikule küsimusele tasustamise kohta Tallinna Kaubamaja, Baltika ja Saku Õlletehase juhid. Ajakirjaniku pärimised palga kohta ajasid harja punaseks Harju Elektri juhil. Kahe Eesti suurima börsifirma juhid ütlesid, et neil pole avalikustamise vastu tulevikus midagi, aga hetkel nad seda ei tee.
    Minul ei ole börsijuhtide palkade avalikustamise vastu midagi. Hetkel ma teile oma palganumbrit siiski ei avalda, sest minu seisukoht on, et kas kõik avalikustavad palga või ei tee mitte keegi. Selle kohta peaks olema ühtne regulatsioon või eeskiri, mis seab reeglid paika, kellel just tuleb avalikustada. Kui Brüsselist selline nõue tuleb, siis ma oma palganumbri ka avalikustan ja mul ei ole selle vastu midagi.
    ÄP: Eesti Telekomi 2003. majandusaastaaruande põhjal teenisid firma juhatuse ja nõukogu liikmed kokku 23 mln krooni. Eelmisel aastal Eesti Telekomi nõukogu liige olnud Kalev Kukk ütles, et tema sai kuus kontsernist 8000 krooni. Bruto. Nõukogu esimees sai teistest veidi rohkem. "Mingeid preemiaid ega muid tasusid ei makstud," kinnitas Kukk. Võimalik, et rootslastelt nõukogu liikmetele maksis emafirma TeliaSonera veel juurde, lisas ta.
    Eesti Telekomi nõukogus oli mullu kümme liiget, kes said Äripäeva arvutuste kohaselt keskmiselt 960 000 krooni. Juhatuse liikmete tasusid makstakse Kuke sõnul hoopis teistel alustel.
    Olemasolevate andmete põhjal võib oletada, et Männiku ja endise finantsjuhi Krister Björkqvisti vahel läks jagamisele 22 mln krooni. Seega võib spekuleerida, et Männiku aastatasu on umbes 10 miljonit krooni.
    Kui kord läheb selliseks, siis tuleb palk avalikustada. Hetkel ma seda teile ei ütle.
    ÄP: Hansapanga üheksa juhatuse liiget said eelmisel aastal koos maksude ja preemiatega kokku 14,1 mln krooni. Iga liikme kohta teeb see 1,2 mln krooni brutotasu.
    Peale selle oli veel aastaaruandes kirjas juhatuse ja nõukogu liikmete töötasu 20,3 mln krooni. Keskmiseks teeb see 850 000 iga liikme kohta. Nende andmete põhjal said juhatuse liikmed mullu keskmiselt 2 mln krooni.
    Äripäeva hinnangul võib Indrek Neivelti aastatöötasu jääda 2 ja 5 miljoni krooni vahele.
    Midagi koledat ei juhtu, kui see avalikustada tuleb. Ma ei näe selles mingit probleemi.
    Ma arvan, et jättes Hansapanga ja Eesti Telekomi mõju kõrvale, on teiste börsifirmade osakaal Eestis väga väike, aga nendega seoses tähtsustatakse kõike üle.
    Baltika nõukogu liikmed saavad palka vastavalt aktsionäride üldkoosoleku otsusele. Meie palkades ei ole midagi salajast. Nõukogu esimees saab 15% tegevjuhi palgast ja nõukogu liikmed 10% tegevjuhi palgast. Üleeilsel aktsionäride erakoralisel koosolekul pakuti välja, et nõukogu esimees saab 10 000 krooni ja nõukogu liikmed 6000 krooni. Protsent suhtes tegevjuhi palgaga veidi muutus, aga mitte oluliselt.
    Tellisime hiljuti Fontese uuringu ja me ei pea tundma piinlikkust, et me liiga hästi teenime. Meil on töölepingud ja saame palka vastavalt tööle.
    ÄP: Sellest tulenevalt võib oletada, et Milderi brutotöötasu kuus on 67 000 ja aastas 800 000 krooni.
    Börsifirmad on ju avalikud firmad ja miks mitte siis ka juhi palk avalikustada. Saan lisaks Tallinna Kaubamaja juhi tasule veel töötasu ka Tartu Kaubamaja juhatuse liikmena ning lisaks Tallinna Kaubamaja Kinnisvara ja A-Selveri nõukogus.
    ÄP: Kõige selgemalt on juhatuse esimehe töötasu välja toodud Tallinna Kaubamaja aastaaruandes. Kaubamaja juhi töö eest saab Puusepp palka 367 000 krooni aastas.
    Eks see teise inimese palga teadmine ikka mõnes kadedust tekitab, aga kui nii on ette nähtud, siis tuleb sellega leppida. Enda palga suurust ta hetkel ei avalikusta.
    ÄP: Norma kuue juhatuse liikme töötasu oli 2003. a 7,2 mln krooni ehk igaühele 1,2 mln krooni. Nõukogu liikmed said juhatuse liikmetest kümme korda vähem.
    Ma ei arva, et palkade avalikustamine maailma kõige parem lahendus oleks. Kõike, mis Euroopast tuleb, ei pea Eesti ilmtingimata üle võtma. Kui selline seadus tuleb, siis me muidugi järgime seda. See on rohkem Kroonika kui Äripäeva teema.
    See ei ole hea lahendus, sest see tekitab paksu verd. Siis satub börsifirma juht taas surve alla. Üks selle pärast, et saab liiga palju, teine seetõttu, et liiga vähe. See on ebaõiglane börsifirmade juhtide osas, sest mõnes muus firmas, mis ei ole börsil, liigub palju rohkem raha. Ja nende palgad jäävad saladuseks. Kui, siis peaks kõikide suuremate firmade juhtide palk olema avalik, nagu Soomes on kõik avalik.
    Äripäeva suur probleem ongi selles, et teeb valedel eeldustel valesid järeldusi.
    Olge soliidne, väärikas majandusleht, ärge olge kollane leht, küsides teiste inimeste palku. Teie ju ka ei taha, et mina teie palka küsiksin.
    ÄP: Harju Elektri nõukogu liikmeid tasustatakse Allikmäe sõnul minimaalselt. Viie nõukogu liikme brutotöötasu oli mullu kokku 456 000 krooni, mis teeb iga liikme kohta 91 000 krooni. Aastaaruande kohaselt mullu juhatuse liikmetele palka ei makstud.
    Investorile peaks olema oluline teada saada ettevõtte tippjuhtkonnaga seotud kulu suurus, mida hetkel kõik Eesti börsiettevõtted avalikustavad. Meil on see info juba suht avalik praegu ka ja midagi uut see meile ei ole.
    Saku Õlletehases on palgasüsteem, mis põhineb Hay süsteemi palgaastmetel. Hay süsteem arvestab turuhinda ja ametikoha olulisust ettevõttes. Lisaks rakendatakse ettevõttes tulemusjuhtimispõhimõtteid, mis on üks osa palgasüsteemist ehk juhtide tasu on seotud ettevõtte tulemuste saavutamisega.
    ÄP: Saku Õlletehase seitse tippjuhti said mullu kokku 5,8 mln krooni, mis teeb keskmiselt iga juhi kohta 800 000 aastas. Saku viiele nõukogu liikmele maksti igaühele keskmiselt 20 000 krooni aastas.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.