Ülo Toomsalu • 5 jaanuar 2005

PM: Estonian Airi president Erki Urva võib ametikoha kaotada

Estonian Airi nõukogu võib tänasel koosolekul lisaks alanud aasta eelarve kinnitamisele kaaluda ka firma presidendi Erki Urva väljavahetamist.

Urva väljavahetamist kaaluvad ettevõtte 49 protsendi aktsiate omanik Skandinaavia suurim lennufirma SAS ja 17protsendilise osaluse omanik investeerimisgrupp Cresco, kirjutab Postimees.

Ametlikult ei soostunud osapooled eile võimalikku juhivahetust kommenteerima. Samas ei lükanud Estonian Airi nõukogus Crescot esindav Olev Schults seda ka ümber. Tema sõnul on päevakorras mitmeid olulisi punkte, mida arutada.

2002. aastal juhatuse liikme kohalt presidendiks tõusnud Urva läbisaamine 2003. aasta sügisest firma omanikuks saanud SASiga ei ole kunagi olnud väga soe. Seda hoolimata tõsiasjast, et firma on SASi ühtede paremate tulemustega tütarfirma.

Talle heidetakse näiteks ette, et firma ei ole suutnud kohaneda muutustega Euroopa lennundusturul ning et firma teenindus on halvenenud.

Samal ajal suurenes Estonian Airi reisijate arv mullu 31 protsenti ja aasta varem 30 protsenti. Seda tänu alandatud piletihindadele ning suurenenud sihtkohtade arvule. Odavatest piletihindadest hoolimata on firma lennukites säilinud tasuta pardateenindus. Aasta-aastalt on kasvanud ka firma kasuminumbrid.

Eesti riiki nõukogus esindava rahandusministeeriumi riigikassa osakonna juhataja Ülle Mathieseni sõnul arutatakse tema teada nõukogu istungil seni kaheliikmelise firma juhatuse suurendamist ühe inimese võrra. Samas ei tahtnud temagi sel teemal pikemalt peatuda.

See ei välista siiski võimalust, et osa juhatuse liikmete ametist vabastamise küsimus lülitatakse nõukogu päevakorda erakorralise punktina.

Erki Urva ei soostunud eile Postimehega oma saatuse teemadel rääkima.

Hetkel kuum