Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Nõuded toiduainetetööstusele muutuvad üha üldsõnalisemaks

    Veterinaar- ja toiduameti mitteloomse toidu büroo juhataja Kairi Sisask märgib, et nõuded toiduainete käitlemisele lähevad üldisemaks. Kasutusele on tulnud väljendid: piisav kogus, vajaduse korral, asjakohane. 1. jaanuaril 2006 jõustuvates õigusaktides rõhutakse veelgi enam toidu käitleja vastutusele. Asja mõte on selles, et toidukäitlejale on küll ette antud eesmärk, milleni ta peab jõudma, kuid vahendeid selle saavutamiseks saab ta ise valida.
    Sisaski sõnul on kadunud aastatetagused süüdistused, et veterinaar- ja toiduamet soovib kodumaise toiduainetetööstuse põhja lasta. Kuid ometi peavad mõned väikeettevõtjad ka olemasolevaid seadusi liialt karmiks.
    Põlvamaal Ihamaru külas Tamme talu pagaritsehhi pidav Heilo Ojatamm on seda meelt, et teist korda ta maal pagaritsehhi ei avaks.
    ?Lõpetasime saiakeste tegemise, sest ametlikult on saiade säilitusaeg vaid kuus tundi,? nendib Ojatamm.
    Praegu teeb talu pagarikoda vaid küpsiseid. Tootevalikut kitsendama mõjutas ka asjaolu, et talu peab aastas viima igast oma tootest kaheksa proovi Tartusse analüüsideks. Kui tootevalik on suur, siis on juba ainuüksi proovide tegemine kulukas, sest ühe proovi hind on Ojatamme sõnul 480 krooni.
    ?Maal pagaritöökoja omamine saab olla vaid rikaste inimeste lõbu,? tõdeb Ojatamm.
    Lõuna-Eesti ühe suurema lihatööstuse ASi Todas direktor Spartak Akopdzanyan vastab küsimusele, kas Eesti nõuded toiduainetetöötlemisele on karmimad kui Euroopa Liidus, et see teema on juba mõned aastad päevakorrast maas.
    ?Kui ikka tehnoloogilises skeemis on ette nähtud liha temperatuur +4 kraadi, aga on +6 kraadi, siis on selge, et tuleb midagi ette võtta,? selgitab Akopdzanyan. ?Sest juba paari kraadi suurune temperatuuri tõus tõstab kohe hüppeliselt ka bakterite arvu.?
    Toiduainetööstuses kehtestatud nõuetele võib läheneda mitmeti. Võib suhtuda ka nii, et mis siis ikka ? eluaeg on nii tehtud, miks peaksime siis nüüd nii palju pingutama.
    Eelkõige on riigi ülesanne tagada tarbijale ohutu toit ja selle ülesande täitmiseks ongi vastu võetud terve rida õigusakte. Toiduainetööstus peab omalt poolt tegema kõik, et varustada tarbijat ohutu ja kvaliteetse toiduga, arvestades ka tarbija eelistusi. Allharude lõikes on nõudmised erinevad, tõsisemad on need loomse päritoluga toidu puhul.
    Olen käinud Belgias liha- ja piimatööstuses. Belgia on üks EL riike, kes olulisel määral ekspordib oma liha- ja piimatooteid. See on sundinud neid ka palju investeerima toidu ohutusse. Seal on üles ehitatud tugevad süsteemid, mida me veel Eesti ettevõtetes ei kohta. Lihtsalt ei saa endale lubada ebameeldivusi, mis võivad kaasa tuua probleeme turul. Üks viga võib ettevõttele maksma minna kogu tema edaspidise hea käekäigu ja rikkuda konkurentsivõimet.
    Kindel on see, et 100% garantiid ei ole olemas ja seda on elu näidanud. Kuid ilmselt tasuvad jõupingutused selles vallas ennast ära, eriti kui ettevõttel on pikemaajalised arenguplaanid ning tahetakse oma toodangut eksportida. Samuti tahan ma tarbijana olla kindel, et söön ohutut toitu.
    Mis puutub järelevalveametnikesse, siis neil tuleks mõnikord ehk asjadesse loomingulisemalt suhtuda ja mitte juuksekarva lõhki ajada seal, kus see ei ole põhjendatud või kus ainus põhjendus on see, et eeskirjades on nii kirjas.
    Kindlasti vajavad järelevalveametnikud pidevat koolitust, et nad nõuetest ühtmoodi aru saaksid.
    Soovitaksin neile ka väga tihedat koostööd tööstuse esindajatega ? ühiselt on lihtsam leida lahendusi kitsaskohtadele ja saavutada häid tulemusi probleemide lahendamisel.
    Autor: Sander Silm
  • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: riigi kommunikatsioon võiks arvestada selle mõju majandusaktiivsusele
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Müügikuu mai algas USA aktsiaturul langusega
Wall Streeti folklooris soovitatakse aktsiad mais maha müüa; soovitusele kohaselt liikusid USA aktsiaturud mai esimesel kauplemispäeval allapoole.
Wall Streeti folklooris soovitatakse aktsiad mais maha müüa; soovitusele kohaselt liikusid USA aktsiaturud mai esimesel kauplemispäeval allapoole.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mis on edukate juhtide ühine näitaja?
Üks juhtimiskvaliteedi tõstmise meetodeid on oma tavapärasest rutiinist välja astumine ja enda kohta regulaarselt tagasiside küsimine. Selleks, et inimesed julgeksid ausat tagasisidet anda, tuleb luua tugev ja usaldusväärne suhe oma töötajatega. Kuidas seda teha ja miks see nii oluline on?
Üks juhtimiskvaliteedi tõstmise meetodeid on oma tavapärasest rutiinist välja astumine ja enda kohta regulaarselt tagasiside küsimine. Selleks, et inimesed julgeksid ausat tagasisidet anda, tuleb luua tugev ja usaldusväärne suhe oma töötajatega. Kuidas seda teha ja miks see nii oluline on?
"Palun vabastada Eesti vahemikus ....–.... loodusõpetuse tunnist"*
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Piletilevi tegi ajaloo suurima tehingu: ostis enamuse kahes Poola piletimüüjas
Piletilevi ostis kahes Poola piletimüügifirmas enamusosaluse, millega tõuseb sealsel turul suuruselt teiseks piletimüügifirmaks, aga laienemisplaanid sellega veel ei lõpe.
Piletilevi ostis kahes Poola piletimüügifirmas enamusosaluse, millega tõuseb sealsel turul suuruselt teiseks piletimüügifirmaks, aga laienemisplaanid sellega veel ei lõpe.
Prantsuse ettevõte ostab Eesti küberfirma: ootame suurt rahvusvahelist kasvu
Prantsusmaa küberturbe-ettevõtete grupp Neverhack omandas täisosaluse Eestis Cybersi kaubamärgi all tegutsevas Security Software OÜs.
Prantsusmaa küberturbe-ettevõtete grupp Neverhack omandas täisosaluse Eestis Cybersi kaubamärgi all tegutsevas Security Software OÜs.