Peeter Raidla • 21. detsember 2005 kell 22:00

Savisaare survel võeti Palace?ilt tegutsemisluba

Justiitsminister Rein Lang peab majandusminister Edgar Savisaare tegutsemist Tallinna võimuorganeis põhjuseks, miks hotelli Palace hoone kasutamisluba omal ajal ära võeti.

Vaidluses hotelli Palace üle on viimastel päevadel tulnud kaks olulist kohtuotsust ? tühistati hoone tagastamise otsus ja taastati hotelli kasutusluba. Veel Tallinna abilinnapeana tegutsedes võitlesite linnapea Savisaarega just samal teemal?

Kui 2001. aastal astus Tallinnas ametisse Keskerakonna ja Reformierakonna linnavalitsus, siis vaatasime üle ka kõik väga sensitiivsed otsused, mille oli langetanud enne meid valitsenud Tõnis Paltsu linnavalitsus. Üks neist oli otsus, mis oli seotud Palace?i hoone tagastamisega endisele omanikule. Mina kirjutasin selle kohta linnapea Edgar Savisaarele koguni kirjaliku ettekande, et see rumal otsus tuleb kehtivast seadusest lähtudes ära muuta ja hoone tagastamata jätta. Minu ettekanne ei leidnud mingit järelkaja.

Kui olin linnavalitsusest Riigikogusse läinud, toodi linnavalitsuse lauale Palace?i kasutusloa tühistamine. See oli tegelikult mõeldud vaid ühe täiendava tõendina sellessamas tagastamise kohtuasjas põhjendamaks, miks linn omal ajal hotellihoone ikkagi tagastas. See põhjustas tõelise poliitilise tormi veeklaasis. Tekkis Keskerakonna ja eriti tema juhi Edgar Savisaare totaalne surve selle nimel, et kasutusluba ikkagi tühistada. Ütlesin toona selgelt, et kasutusloa tühistamisega ei saa mingil juhul nõus olla, sest tegu on täiesti üheselt ebaseadusliku toiminguga.

Kas siis Savisaar surus selle otsuse läbi?

Absoluutselt. Ta seadis toonase linnavalitsuse koalitsiooni püsimise otsesesse sõltuvusse sellest otsusest.

Mis selle taga võis olla?

Õigusjärgset omanikku, kellele hotellihoone tagastati, esindas ja esindab siiani advokaat Viktor Kaasik.

Kaasikust sai küll vahepeal Keskerakonna liige, aga mis siis?

Kaasik kandideeris ju Keskerakonna nimekirjas Tallinna volikokku. Tõsi, ta kogus väga vähe hääli.

Kui Te omal ajal püüdsite Savisaarega sel teemal rääkida, siis kuidas ta reageeris?

Mitte kuidagi. Muide, SAPA (säästva arengu ja planeerimise ameti) poolt oli ette valmistatud linnavalitsuse otsuse eelnõu, mis ütles selgelt, et kasutusloa tühistamine ei ole seadusega kooskõlas. Kuid see eelnõu ei jõudnudki kunagi linnavalitsuse istungile. Hiljem, kui oli ametis juba muutunud linnavalitsus, mida juhtis endiselt Savisaar, see kasutusluba ikkagi tühistati.

Minu teada polnud tol päeval üldse istungit kavas, vaid oli mingi linnavalitsuse liikmete kogunemine, mis kasvas ootamatult üle istungiks?

Just nii see oli.

Kui mõelda sellele, et üks poliitik tahab väga sekkuda ühte ärilisse vaidlusse, siis kuidas seda tõlgendada?

Justiitsministrina ma seda kindlasti ei kommenteeri.

Kas selle taga võivad olla mingid ainelised huvid?

Vaevalt. Ma pean eeldama, et midagi sellist ei ole. Kuid asi on väga segane.

Hetkel kuum