• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Silja Line'i laevad tegid Tallinki kasumi suuremaks

  Tallink teatas eile, et teenis augustis lõppenud majandusaastal ligi 1,5 miljardit krooni kasumit, mida on üle 200% rohkem kui eelmisel aastal. Üle 700 miljoni sellest tuli aga Silja Line'i laevade üleshindamisest. "Pool kasumist tuleb ümberhindluse arvel, ma ei võtaks seda nii tõsiselt," kommenteeris tulemusi Hansabank Marketsi analüütik Sander Danil.
  Firma juhtkond kinnitas eilsel telefonikonverentsil, et laevade ümberhindamisel konsulteeriti ka audiitoritega. "See oli üks põhjus, miks me venitasime tulemuste avaldamisega - tahtsime rääkida audiitoritega ning olla kindlad, et audiitorid meiega nõustuvad," sõnas Tallinki juhatuse esimees Enn Pant.
  Vaatamata raamatupidamislikule ümberkorraldusele oli Danil nõus, et tegu on päris heade tulemustega. "Tundub, et olen alahinnanud Silja kõrghooaja numbreid, mis kahe kuu ulatuses kasumisse läksid," nentis ta. Ilma ümberhindluseta teenis Tallink ligi 800 miljonit krooni kasumit, mida on 330 miljoni krooni võrra rohkem kui Hansabank Markets ootas. Suprema kasumiootus oli küll kõrgem, 680 miljonit krooni, kuid mööda panid nemadki. "Raske oli täpsete ootustega välja tulla, aga oleme tulemustega rahul," sõnas Suprema analüütik Arko Kurtmann. "Marginaalid olid väga head."
  "Tuli nii välja, et Silja lülitus Tallinki kasumiaruandesse sisse kahe kõige magusama kuuga ning kõige kahjumlikumaid kuid me majandusaasta esimeses pooles ei näinud," põhjendas Danil.
  Tallinki juhtkond on ka alanud majandusaasta suhtes positiivselt meelestatud. Müügikäibeks oodatakse umbes 11,7 miljardit krooni ning oodatav kasum aktsia kohta on 8,5 krooni. Suures osas põhinevad ootused tehtud investeeringutel, mis ei jõudnud lõppenud majandusaastale suurt mõju avaldada, kuid peaksid mõjutama käimasolevat majandusaastat. "Uued investeeringud ei jõudnud selle aasta tulemusi palju mõjutada," selgitas Tallinki finantsjuht Janek Stalmeister.
  "Prognoos tundub liiga julge, arvestades, et restruktureerimine Silja Line'is alles käib ja selleks on tarvis täiendavaid kulutusi teha," märkis Danil. "Selle baasilt oodata 24protsendilist kulumieelse kasumi marginaali tundub isegi liiga julge - ise ma nii optimistlik ei ole," lisas Hansabank Marketsi analüütik.
  Käibeprognoos vastab Danili ootustele, kuid kasumlikkuse suhtes on analüütik skeptiline. "Täiesti võimalik, et talvel ja kevadel võime oodata negatiivseid numbreid. Kõrghooajast väljaspool on Silja Line'i tulemused tõenäoliselt kehvemad kui Tallinki senine äri," nentis ta.
  Kurtmann pidas kõige küsitavamaks Tallinki majandusaasta teist kvartalit, kuhu langevad talvekuud. "Selles kvartalis on nad tavaliselt olnud nulli lähedal või miinuses," rääkis ta.
  Laevafirma oli kindel, et suudab prognoosid täita. "Ma ei ütleks, et ootused oleksid väga julged. Toome Helsingi liinile uue ro-pax-laeva ning avame uue hotelli," loetles Pant positiivseid asjaolusid.
  Hansabank Marketsi hinnasiht Tallinki aktsiale on 75 krooni ning aktsiat soovitatakse osta. Suprema hinnasiht on 97,8 krooni.
  Kuna Tallink teatas tulemused keset eilset kauplemispäeva, pidas börs targemaks selleks ajaks kauplemise katkestada.
  "Kui sellise suure ettevõtte tulemused avaldatakse börsipäeva ajal, on see investoritele ebamugav ning börs käitus kindlasti õigesti, kui pani kauplemise seisma," sõnas LHV maakler Ragnar Plees.
  Samas andis see osale investoritele signaali, et kohe läheb ralliks. Ka Plees möönis, et paljud investorid ei jõudnud tõenäoliselt tulemusi poole tunni jooksul hinnata. "Seda näitas ka aktsia liikumine - ta käis päris kiiresti kõrgel ära ja tuli kiiresti alla tagasi," sõnas maakler. Aktsia tõusis päeva sees isegi üle 8 protsendi, kuid seda kasutasid suuremad tegijad müügivõimalusena.
  Paljudel juhtudel tegid tehinguid suured maaklerid - Suprema oli ostupoolel ning Carnegie müügipoolel. "Vara on öelda, kas suur raha on nüüd müümas, aga väike oht on," märkis Plees ning lisas, et tegelikult on Carnegie Tallinki aktsiaid müünud juba pikemat aega.
  Autor: Lauri Matsulevitsh
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andres Viia, Jüri Jõema: vajadus tarkvaraarendajate järele kasvab hüppeliselt
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
USA börs sulgus järjekordselt punases
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Elmo Rent ja Telia toovad 5G tehnoloogia kaugjuhitavasse sõiduautosse
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
Mainorist lahkunud tippjuhid kohtusid Sõõrumaa juures
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.