Amnesty International: lõpetage venelaste diskrimineerimine!

07. detsember 2006, 12:02

Amnesty Internationali andmetel kogeb iga
kolmas venelane Eestis diskrimineerimist.

Sõltumatu organisatsioon Amnesty International on oma uurimustega jõudnud seisukohale, et Eestis diskrimineeritakse venelasi ning see tuleb lõpetada.

„Respekteerime Eesti õigust oma kultuuri säilitada ja oma keelt arendada, kuid keele edendamine ei tohi toimuda rahvusvaheliselt üldtunnustatud inimõiguste arvelt,” märkis pressikonverentsil Amnesty Internationali Euroopa Liidu ja kesk-Aasia uuringutega tegelev Anders Dahlbeck.

Amnesty Internationali sõnul mõjutab diskrimineerimine ka Eesti majandust. „Mitte eesti keelt kõnelevaid inimesi on Eestis 30%, kuid nende ligipääs tööturule on piiratud, sest kehtivad nõuded kodakondsusele ja keelenõuetele. See on tõstnud tööpuuduse kõrgele tasemele eriti vene keelt kõnelevate inimeste hulgas,” märkis Dahlbeck.

Samuti on Amnesty International seda meelt, et keeleinspektisoon on karistav institutsioon. „Paljud inimesed, kelle esimene keel pole eesti keel, kardavad inspektsiooni, sest käik keeleinspektsiooni võib mõjutada nende tööhõivet. Kui riiklikku institutsiooni kardetakse, on see olemuselt destruktiivne ning ei soodusta keeleõpet,” sõnas Dahlbeck.

Amnesty Internationali arvates tuleks Eestis mitte eesti keelt kõnelevatel inimestel hüvitada õpingud. Samuti peaks Eesti riik tunnustama vähemusgruppi. „Tunneme muret selle pärast, et vene koolides, kus 60% ulatuses toimuvad õpingud vene keeles, ei saa õpilased piisavalt toetust ja tuge ning võivad koolist välja langeda,” märkis Dahlbeck. Tema sõnul peaks riik selle probleemiga tegelema.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. June 2008, 15:47
Otsi:

Ava täpsem otsing