Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Parimad palad lõppevast aastast
Selle aasta lemmikud kogusin kõik väljastpoolt Tallinna.
Parimaks uueks kohaks on minu jaoks Müüriääre kohvik Haapsalus - ometi kord üks ehtne kohvik, kus on tõeliselt hea kohvilõhn ja krõbedad küpsetised. Rõõmsavärviline ja -meelne Müüriääre meeldib paljudele, isegi liiga paljudele. Suvisel ajal oli vaba lauda raske tabada.
Teise suvise lemmiku leidsin samuti Haapsalust - Grand Holm Marina jahisadama restoran. 769meetrise rannajoonega restoran on Eestis haruldane. Jahisadamad on ise ilusad kohad, aga kui seal veel hea toidu ja teenindusega restoran on, on topelt tore. Grand Holm Marina menüü on sihitud hea elu ja nõudliku maitsega jahisõitjatele.
Rannarestoranide hulka võiks peaaegu ka Kolkja sibularestoran kuuluda. Peipsi on siinsamas, mõnekümne meetri kaugusel. Kolkja on vene vanausuliste küla, nende retseptide järgi ongi kala- ja sibularestorani menüü kokku pandud. Tõeliselt ehe rahvusrestoran.
Suure Töllu kõrts on natuke enne Kuressaaret. Selles kõrtsis on kõik õigel kohal, nii palgid kui maitsed. "Avatud" ja "suletud" sõnu Töll ei tunne. Uksel rippus puutahvel kirjaga "Suur Töll kutsub sisse". Teine silt "Suur Töll puhkab" oli ukse taha varjule pandud.
Amanda puhvet Virtsu maantee ääres suutis aga kõik üle mängida häppeningiga "Põdra peied". Sattusime seal kokku põdrajahti lõpetava mitmekümnemehelise seltskonnaga. Äsjalastud põdrad olid veel autokäruga parklas, aga nende maksad olid just valmis saanud (kulinaarses mõttes) ja saime meiegi pidusöögist osa. Metsa järgi lõhnav seltskond ja kodune toidujagamine Amanda puhvetis on jäänudki selle aasta värvikaimaks gastronoomiliseks elamuseks.