Dividend - sundpalk?

Indrek Teder 01. veebruar 2007, 00:00

Maksuamet soovib tõlgendada dividende palgana. Kuigi majandusliku tõlgendamise meetod on olemuselt õiguspärane, ei saa sellega reegleid muuta - maksud kehtestatakse meil seadusega.

Kui makstakse dividende, on see maksustatav tulumaksuga, mitte sotsiaalmaksuga. Kui maksuameti tõlgendust õigeks pidada, muutub arusaamatuks, milline dividend on maksustatav sotsiaalmaksuga, milline mitte. Kas kehtestatakse mingi tundide arv kuus, mille omanik oma ettevõttele võib pühendada? Kõlab sotsialistlikult. Igati normaalne on, et ettevõtja tunneb investeeringu käekäigu vastu huvi ja käitub oma huvides aktiivselt. Aktiivsuse ulatus ei muuda omanikku töötajaks.

Soov käsitleda iga tulusaamist töösuhtena ja sotsiaalmaksuga maksustatavana on põhimõtteliselt vale, sest põhiseaduse järgi on Eesti vaba eneseteostusega ühiskond. Töösuhe on üks seaduslikke tuluteenimissuhteid teiste seas, aga mitte teiste asemel. Seega on arutelud dividendisaaja töisest osavõtust ja nn varjatud töösuhtest äriühingus küsitava väärtusega. Töösuhte puudumisel ei sätestata kohustuslikku palgamaksmist ega kohustuslikku tööd. Pealegi keelab põhiseadus sundtöö. Seega on ka sundpalga sisseseadmine ja dividendi käsitlemine töötasuna põhiseadusega vastuolus.

Kas riik soovib seadusega kehtestada sotsiaalmaksu dividendidele? Võimalik, et testitakse lihtsalt avalikku reaktsiooni. Seadusega saab muidugi dividende igal viisil maksustada, ka sotsiaalmaksuga. See oleks aga sama absurdne kui kinnisvaratehingute sotsiaalmaksustamine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing