Soomel ees rasked koalitsioonikõnelused

Tõnis Arnover 20. märts 2007, 00:00

Keskerakonnal on nüüd valida, kas jätkata seniste partnerite sotsidega või luua koos Koonderakonnaga parempoolne valitsus. SDP sekretär Maarit Feld-Ranta möönis kaotust ja tõdes, et valitsuse kokkupaneku võti on Keskerakonna käes. "SDP tunnustab Keskerakonda suurima parteina," ütles ta.

Valimiskampaania ajal andsid nii Matti Vanhanen kui ka sotsiaaldemokraatide juht Eero Heinäluoma mõista, et on huvitatud valitsuskoostöö jätkamisest. Ka rahva seas oli see variant kõige soositum. Valimistulemusest lähtudes peab Vanhanen nüüd aga kõigepealt proovima parempoolset kabinetti kokku panna.

Oma tulemusest hurmatud Koonderakonna esimees Jyrki Katainen ütles Soome televisiooni usutluses, et tema meelest oleks väga imelik, kui Koonderakond, mis sai üle riigi väga hea tulemuse, valitsusest välja jääks. Koos Keskerakonnaga on neil võimalus moodustada parempoolne enamusvalitsus. Et see enamus oleks väga habras, tuleks neil ilmselt kaasata kas Rootsi Rahvapartei, Kristlikud Demokraadid või Rohelised, arvavad analüütikud.

Keskerakonna sekretär Jarmo Korhonen prognoosis Soome televisioonis, et valitsuskõnelused tulevad pikaajalised ja väga keerukad.

Ehkki Soome majanduskasv on seni olnud erakordselt hea, tuleb uuel valitsusel teha ökonomistide hinnangul tõsiseid struktuurilisi reforme, et edasi minna.

Järjest suuremad aastakäigud siirduvad lähiaastail pensionile, mis nõuab hõivepoliitika põhjalikku muutmist, ütles Sampo Panga peaökonomist Lauri Uotila. Kummitava tööjõupuuduse tõttu tuleb parandada tööjõu liikuvust.

Samuti tuleb midagi otsustavat ette võtta töötusega, mis heale majanduskasvule vaatamata püsib 7 protsendi tasemel.

Tapiola grupi peaökonomisti Jari Järvineni arvates tuleks valitsusel kärpida töötu abiraha suurust ja kestust, et ergutada pikaajalisi töötuid tööturule minema.

Ökonomistid on seisukohal, et tulevane valitsus langetab makse mõõdukalt. Uotila sõnul oleks vajalik makse langetada eelkõige väiksema sissetulekuga inimestel ja ülejäänutel võiks piirduda sümboolse maksukergendusega.

Nordea Panga peaökonomist Leena Mörttinen leiab, et konkurentsivõime säilitamine nõuab ettevõtte tulumaksu langetamist.

Maksude langetamist segab eelkõige elanikkonna vananemine, millega seotud kulude kasv pingestab eelarvet ja muudab senise heaolu hoidmise keeruliseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing