Aednikuks saab raamatutest tarkust taga ajades

Tiina Kolk 04. mai 2007, 00:00

Aiaraamatute seas leidub algajaile sobivaid impulsse pakkuvaid pigem pildialbumi kategooriasse kuluvaid teoseid, väikeseid nõuandevihikuid, aga ka väärikaid monograafiaid, põhjalike käsiraamatuid. Kirglik rohenäpp ja Räpina aianduskoolis oma teadmisi täiendav Eesti Energia tresoor Anu Müürsepp täheldab, et tänapäeval avaldatakse siiski üsna palju pinnapealse sisuga teoseid, millest palju vajalikku õppematerjali ei leia. Enne sõda ja ka nõukogude ajal (kui kohustuslik poliitiline tekst vahele jätta) ilmunud teostes leidub rohkem detailset ja uurimustöödel põhinevat infot. "Näiteks sain ma palju kasulikke näpunäiteid tol ajal välja antud teosest "Noore viljapuu võra kujundamine" kui pidin kevadel pärast kitsekeste talviseid maiustusretki oma aia noorte õunapuude võra kujundama," meenutab harrastusaednik.

Anu Müürsepal on üsna suur aiaraamatute kogu. "Eriti uhke olen ma nahkköites "Tegeliku aianduse käsiraamatu" kolme köite üle, mis ilmusid aastail 1932-1935," sõnab ta. Antikvariaadist või raamatupoest ei saa ta läbi astumata mööduda. Uuemal ajal ilmunud trükistest jälgib ta suure huviga eesti autorite sulest ilmunuid ja tunnustab Maalehe Raamatu väljaandeid. Näiteks Jüri Annisti kirjutatud muhedat teost "Laisa aedniku aed".

Diplomeeritud aedniku ja roosikasvataja Christi Undi arvates peakski algaja aiapidaja eesti autorite raamatutest sõrmega järge vedama, sest need taimed, mis näiteks Inglismaal hästi kasvavad ja tõlkeraamatuis soovitatakse, ei pruugi meie kliimas üldse edeneda.

Viimastel aastatel ilmunud aiandusalastest suurteostest võiks esile tõsta kirjastuses Varrak ilmunud Mari Laane koostatud põhjalikku "Iluaianduse käsiraamatut", milles mitmed Eesti tuntud aiandusspetsialistid käsitlevad aia rajamise, hooldamise, taimede valiku ja aiakujundamise põhitõdesid; samuti aedniku, aianduse ajaloo lektori ja aiakujundaja Penelope Hobhouse'i monograafiat "Aianduse ajalugu", mis tutvustab aianduse tekkelugu, esimestest aedadest Mesopotaamias, Egiptuses ja iidses Pärsias ning jõuab oma käsitluses tänasesse ja homsesse päeva. Maalehe Raamat andis mõni aeg tagasi välja Ülle ja Urmas Grišakovi kaheosalise rohke näitliku pildimaterjaliga illustreeritud "Aiakunst Eestis", mis põhineb tuntud maastikuarhitekti ja aiandusagronoomi pikaajalistel kogemustel. Raamatuis on juttu kõigest aia rajamisega seonduvast - alates planeerimisest ja ehitamisest kuni taimede valikuni.

Nende teoste läbitöötamine õpetab aiandusalase tähestiku selgeks ja edaspidi on siis kõiki teisi aiaraamatuid palju kergem lugeda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:31
    Otsi:

    Ava täpsem otsing