Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rain Tamm - Mitmepalgeline särav multimees

    Kahjuks seostub viimasel ajal tema nimega uudiseid, mil kehv mekk man. Meenutagem siinkohal vaid LHV USA-skandaali ning viimaseid uudiseid Lätist, kus Tamme osalusega investeerimispank Gild kistud kantimissüüdistustesse. Ja kes ikkagi ostis Keskerakonna võlakirjad?
    Tartu Ülikooli kiitusega lõpetanud Rain on nõustanud paljude riigiettevõtete (kohati ka suhteliselt skandaalseid) erastamisi, näiteks Eesti Valvekoondis, Tallinna Vesi ja Tallinna Soojus. Tamme abil on korraldatud ka Eesti mõistes suured esma-emissioonid, näiteks Olympic Enterntainment Group, Starman, Tallinna Vesi.
    Ühes 2001. aastal ilmunud Ekspressi artiklis räägitakse koguni, et Rain erastanud Narva Elektrijaamad, nii kaugele asi küll ei läinud, enne jõudis riik ümber mõelda.
    Küll proovis Rain Eesti Raudteed erastada, oli selle privamiseks loodud Eesti suurärimehi koondava ettevõtte juht. Raudtee libises siiski ameeriklaste taskusse.
    Kroonikat lugenud inimesed teavad rääkida, et naljalt ei möödu ühtki suuremat seltskonnasündmust, kus ei säraks Rain Tamm. Viimati võis uhke karvamütsiga Raini tegemisi presidendi Gruusia-visiidil vaadata ka Äripäeva fotograafi vahendusel.
    2001. aasta Eesti Ekspress kiidab aga Raini head maitset: Rain Tamm, investeerimispankur, armastab üle kõige helesinist ja roosat värvi. Vabal ajal armastab riides käia nii, et tema iseloom kõigile näha oleks - nunnu ja sõbralik inimene, kes armastab beebisid. Argipäeva hommikul tõmbab aga selga range ülikonna ja asub raudteed erastama.
    2006. aasta jaanuarikuine Sakala kirjutab: "Kui varem tegi Rain Tamm tihti 12tunniseid tööpäevi ja oli pidevalt ametiasjade pärast sõna otseses mõttes lennus, siis kahe aasta eest sündinud Kim Lilii sundis graafikut ümber korraldama.
    Nelja kuu eest teise tütre Roos Marii isaks saanud mees püüab piirduda ühe välisreisiga nädalas ning jõuda õhtul koju hiljemalt seitsmeks.
    Et isaga kauem koos olla, lähevad lapsed magama alles südaööl ning põõnavad hommikul selle võrra kauem. Pedagoogidepaari Andi ja Viive Tamme viiest lapsest teisena sündinud Rain soovib ka endale suurt peret."
    Mitmeid koole juhtinud isa Andi on tuntud kui Erki Noole fännklubi üks alustaladest, Viljandi Paalalinna Gümnaasiumis õppealajuhataja töötav ema Viive on samuti ühiskondlikult aktiivne - tema on Viljandi Zonta klubi president. Andi ja Viive viis last on kõik kõrgharidusega.
    Kuigi vähemalt välise poole pealt (sarnased ametikäigud, osalemine ühis- ja seltskondlikus elus) otsustades võib arvata, et Rain Tamm on investeerimispankur Rain Lõhmuse väiksem koopia, siis tegelikult ta seda muidugi pole: "Pigem oleme me konkurendid. Eile konkureerisime, kummal on karvasem kasukas, ja leidsime, et meeste huvi ilusate riiete vastu on liikumine tagasi looduse poole," ironiseeris Tamm ühes 2001. aasta Eesti Ekspressi artiklis.
    Samas, LHVs oli Tamm küll osanik, kuid mitte nimega nimes? Sellegi kohta on seletus varnast võtta:
    "Valisime kolm kõige ilusamat nime, Lõhmus oli kõige kuulsam, Haavel meenutas Tšehhi presidendi nime ja Viisemann kõlab lihtsalt nagu hea juudi nimi ning juudid on ju investeerimispanganduses alati kõvad tegijad olnud." Nii ristitigi firma Lõhmus Haavel & Viisemanniks ehk lühendatult LHVks ning Tamm ja Taavi Lepmets jäid nimest välja. (Sakala, 28.01.2006)
    Ka fotograafina on Rain üsnagi tuntud, teinud neli näitustki (ise ütleb väljapanek).
    Raini pildid on rippunud nii Vaal galeriis (lausa tasuta) kui ka Eesti Rahva muuseumis. Samuti ehivad Raini fotod Fontese välja antud raamatut "Juhtimine ja loodusteadus".
    Pärides skandaalselt ärimehelt Oliver Kruudalt, et miks Rain tema meelest Eesti Ratsaspordi Liidu juhatusse kuulub, vaikib magusavabrikant pikalt enne, kui kostab: "Ma ei tea, ilmselt pildistamise pärast."
    Pärast LHV USA-skandaali sahistati Tamme lahkumisest, Tamm ise ütles Kroonikale oma abi vahendusel järgmist: "Palun ütle neile, et olen puhkusel, aga nii palju saan öelda, et inimesed, kellega olen LHVs lähemalt koos töötanud, on oma ala parimad professionaalid Baltimaades ja kavatsen nendega veel kaua koos töötada."
    Ah, milline sõnastus!! Tegelikult ta ju rääkis tõtt, lihtsalt "inimesed, kellega ta on lähemalt koos töötanud", võtsid ühe või paar LHV tütarfirmadest ning lahkusid, ühiselt.
    Praegugi tasuks tähelepanelikult lugeda, mida Tamm ütleb: "Me ei ole kunagi omandanud ega omanud Ventspils Nafta aktsiaid ja me pole neid ka ühegi oma kliendi eest omandanud ega hoidnud." Ning proovida mõelda, kas neil sõnadel võiks ehk äkki veel mingi tähendus olla. Rohkemat ei saa Tamm praegu kliendisuhetele viidates öelda.
    Kümne päeva eest, 8. mail, arutas Riigikogu rahvusringhäälingu nõukogu liikmete määramist, muu hulgas kerkis üles ka Rain Tamme personaalküsimus.
    Tuntud telenäost rahvaasemik Heimar Lenk, kes muide ise mullu ringhäälingunõukokku ei pääsenud, sest on seotud konkureeriva telekanaliga, tõstatas karmi küsimuse:
    "Mul on küsimus. Kas investeerimispankur Rain Tamm on erapooletu asjatundja rohkem raadio või televisiooni alal?"
    Ettekandja Peeter Kreitz-berg selgitab: "Kahjuks sisaldab ringhäälingu juhtimine majandustegevust. Nagu kolleeg Lenk isegi teab, ega televisioon ja raadio seisne ainult saadete tegemises.
    Lenk aga ei jäta jonni: "Rain Tamm, investeerimispankur, Reformierakonna pakutud ja erakonnale lähedal seisev isik. On ta erapooletu? Vaevalt küll."
    Nüüd tunneb end puudutatuna reformierakondlane Meelis Atonen, kes vastab talle omase teravusega. "Siin võiksin ma tsiteerida tavaliselt pärast taplust halvas ikka head nägevat Kesknädalat, kes võiks ju tsiteerida mõnda Keskerakonna poliitikut ütlemas: "Meie võlakirjadega tegeleja sai ka ringhäälingunõukogu liikmeks." Sest kui Rain Tamm on Reformierakonnale lähedal seisev isik, siis ma tuletan teile, head keskerakondlased, meelde, et LHV, Rain Tamm oli selle ettevõtte tegevjuht, oli see, kes teie võlakirjadega päris tükk aega vaeva nägi ja võib-olla peab praeguseni vaeva nägema, kui need ei ole lunastatud. Kahjuks ei ole sellest avalikkusel veel võimalik lugeda olnud. Nii et teil on peaaegu oma mees õiges kohas."
    Arvestades praeguseid sündmuseid, ma hea meelega praegu, niisuguses olukorras, üldse ei kommenteeriks (hakkab rääkima, et tegelikult ei oleks portreelugu praegu üldse vaja kirjutadagi). Aga kui ma midagi ütlema pean, siis ta on äärmiselt nupukas ja tark noormees, nii lihtsalt seda noormeest ei sildista, tegemist on väga mitmekülgse inimesega. Peale fotograafia ja investeerimise on ta hingega asja juures olnud ka Tallinna Ülikooli loomisel, rääkige Rein Rauaga näiteks.
    Ma ei ole (Läti skandaaliga - toim.) kursis, aga Raini tundes, siis nii, nagu tema ütleb, ka on, usun pigem Raini kui teisi.
    (Oma ametinimetuseks pakub Jaaksoo "Raini koera venna peremees", sest Raini koer on tema dalmaatslase vend. -Toim.)
    Juba ülikooli ajal paistis Rain silma kõva iseõppijana ning tundis huvi hästi paljude teemade vastu ning jõudis palju ka koolivälises üliõpilaselus. Mõneti oli Rain ja on siiani boheemlaslik tüüp, kellele sobib loov tegevus. Samuti huvitus ta ettevõtlusest juba ülikooli ajal. Need iseloomuomadused on minu hinnangul aidanud Raini ka investeerimispankuri karjääris. Ehk kokkuvõtlikult aktiivne inimene, kes jõuab palju.
    Natukene olen kursis, eile (üleeile - toim.) õhtul hilja veel helistasime ja siis ma küsisin, et kas sul on jama kaelas, ta ütles: ole rahulik, ema, ei ole. Mina usun teda, ma tunnen ära, kui valetatakse (elupõline pedagoog, õppealajuhataja - toim.), pealegi, ma arvan, et ta oleks ausalt üles ka tunnistanud, kui tal olekski jama kaelas.
    (Edasi jätkub emal vaid häid sõnu - pailaps, õpihimuline, lugemishimuline, pailaps, töökas, sihikindel, eesmärgikindel…)
    Näiteks gümnaasiumi ajal õppis iseseisvalt inglise keele ära, ei raisanud aega jah, kirjutas sõnad välja ja hommikul kooli sõites õppis neid. Gümnaasiumis käis füüsika-matemaatika eriklassis, aga ülikooli läks majandust õppima, meie algul mõtlesime, et ah, mis majandus, matemaatika on õige, aga ta läks ikka majandust õppima. Õige valik. Kodus ta väga tihti ei käi jah, eriti nüüd, peale pere loomist, aga meil on selline komme, et jaanipäeval ja jõulude ajal saame kõik minu vanematekodus Haanjamaal kokku.
  • Hetkel kuum
Statistikaamet vastab kriitikale: kuidas kujuneb elektrihinnaindeks?
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Kuudepikkune vaidlus jõuab lõpule: USA näib lõpuks Ukrainale abi andvat
Kuudepikkune vaidlus miljardite dollarite üle vabariiklaste ja demokraatide vahel võib jõuda laupäeval lõpule Ukrainale ja teistele liitlastele abi andmisega.
Kuudepikkune vaidlus miljardite dollarite üle vabariiklaste ja demokraatide vahel võib jõuda laupäeval lõpule Ukrainale ja teistele liitlastele abi andmisega.
Raadiohommikus: seentest elektriautode suuromanikuni Jäta oma küsimus hommikuprogrammi külalistele
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.