Nargen Festival alustab Kreegi päevadega

Kersti Inno 01. juuni 2007, 00:00

Festival algab Kreegi päevadega helilooja kodulinnas Haapsalus.

Täna, avakontserdil, saab ülevaate sellest, kuidas Cyrillius rahvalaule korjas. Esinevad Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Ingrid Vaher, Meelike Hainsoo, Lauri Õunapuu, Rein Rannap, Tiit Kikas ja Haapsalu koorid. Õhtut juhib Tõnu Kaljuste, kes on ettekandele tulevate rahvalauluseadete ja improvisatsioonide vahele kutsunud pajatama rahvamuusika spetsialiste: Veljo Tormise, Tiia Järgi, Urve Lippuse ja Anneli Undi. Anu Kõlar loeb mõtteid Cyrillius Kreegi päevikust. Rahvas saab kaasa laulda viise, mille Kreek on rahva suust üles korjanud.

Kreegi kollektsioonis oli nii vaimulikke kui ka ilmalikke, sealhulgas roppe laule. Rahvalaulude vallatumat poolt saab kuulata teisel festivali kontserdil laupäeval, kui esinevad üle pika aja kokku tulnud 1980. aastal Tartu muusikapäevadel üllatanud ansambel "Hõim" ja "Hõimu" algatatud eesti regilaulu rööbastel jätkav Tartu ansambel "Oort". Kontserdile annavad hoo sisse Tiit Kikas ja Lauri Õunapuu. Ka sel kontserdil saab publik kaasa laulda, sest Tõnu Kaljuste sõnul pole eesti rahvamuusika mitte kuulamis- vaid osalemismuusika.

Pühapäeval saab Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri esituses kuulata esiettekandes Tõnu Kõrvitsa "Kreegi vihikut" - Kõrvitsa seadeid Kreegi korjatud viisidest koorile ja orkestrile. Cyrillius Kreegi "Reekviem" tuleb aga ettekandele Tõnu Kaljuste seades koorile ja keelpilliorkestrile ning orelile (Ene Salumäe).

Haapsallu on oodatud kõik huvilised. Festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste ootab aga eriti Haapsalu noori kasutama harukordset võimalust kuulata häid interpreete ja erinevate kogemustega inimeste pajatusi, saamaks aimu oma linna kultuuriloost.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing