Innovatsioonipidur meis endis

Kristo Kiviorg 04. juuni 2007, 00:00

Tarvidust teadmistepõhisele majandamisele üle minna ei sea vist keegi kahtluse alla. Vajadus uute tehnoloogiliste lahenduste ja innovatiivse mõtte järele on karjuv.

Nii ettevõtted, avalik sektor kui ka ülikoolid on justkui raskeks tööks füüsiliselt valmis, nagu musklis sportlane stardipakul. Paraku pole vaim sama valmis. Võistlusi ei võida mitte kõige rohkem, vaid kõige targemalt treeninud sportlane.

ELi kuulumine on aidanud kasvada meie majandusel. Tajume, mida tähendab demokraatia ELi arusaamiste järgi, ning meile meeldib mõelda euroopalikult.

Kuid emapiimaga kaasa antud sotsialismipärand ja euroopalike väärtuste ülevõtt on toonud meie alateadvusse ühe piduri, mis suunab meie tegevust, ilma et me seda ehk teadvustaksimegi. See pidur tekitab meis alalhoidlikkust ja pärsib individuaalset algatusvõimet.

Meile meeldib sildistada, eriti neid, kes on ettevõtluses varem ebaõnnestunud. Sageli ristitakse neid kaotajateks, kes hakkama ei saa. Kartuses ebaõnnestuda otsibki enamik inimesi stabiilseid ametikohti selle asemel, et proovida kätt ettevõtjana. Või piirdume vaid allhankija staatusega, vältides mõtet viia firma globaalsele turule. Nii mõnigi hea idee jääb rakendamata. Samas polegi kõik inimesed sündinud ettevõtjateks.

Kuid oma algatuse mahasurumine, olgu teadlikult või ebateadlikult, ongi innovatsiooni suurim pidur. Peamiselt selles peitubki USA erinevus Euroopast. Kui lisada USA kui homogeense turu eelis Euroopa killustatuse ees, jõuamegi tänasesse päeva, mil EL seisab tühikäigul ning USA suudab edasi liikuda kuigi mitte eriti kiiresti.

Näiteks prantslased hakkavad alles nüüd aru saama, et lihtsalt olemasolu ei anna neile enam globaalses maailmas mitte midagi, partneritega tuleb suhelda ikkagi globaalses keeles.

Teine ettevõtlust takistav tegur on suurfirmade domineerimine turul, mis pärsib pikemas perspektiivis väike- ja keskmise suurusega ettevõtete teket.

Seega tuleks riigil senisest enam õhutada individuaalset algatust. Poliitikud peaksid vähem suurettevõtetega flirtima ning panustama uute ideedega välja tulevatesse firmadesse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing