Kas Arco ilus nägu on turuilmakindel?

ÄP 13. juuni 2007, 00:00

Arco Vara hindas 2006. aasta bilansis ümber oma arendusprojekte - ligi 400 miljoni krooni võrra kallimaks kui 2005. aastal.

Ettevõte hindas oma varade väärtust kallimaks kinnisvarabuumi tipphetke hindade järgi. Äripäeva meelest on see ettevõttele lisarisk - kuigi ettevõtte arenduste turuväärtus on kiiresti tõusnud ja ka varaline seis on seetõttu paranenud, võib see turusituatsiooni muutudes sama kiiresti halveneda.

Äripäeva tänases loos Arco Varast leiab erainvestor Stefan Andersson, et selle ettevõtte projektid on tugevalt üle hinnatud, mistõttu aktsia hind peaks tema meelest olema poole madalam, 44 krooni asemel 20.

Ka Arco Vara konkurendi, Pindi Kinnisvara juhataja Peep Soomani arvates pole Arco Vara projektide hinnad kõige adekvaatsemad. Sama meelt on kinnisvaraarendaja Märt Vooglaid, kes juhib tähelepanu siinse kinnisvaraturu jahenemisele.

Paistab jäävat liialt värske värvi tunne. Sest kõik uued börsile tulijad on iseloomustanud ennast kui maailma parimat ettevõtet, et investoritele rohkem meeldida. Igaüks tahab parimat hinda saada, see on loomulik.

Esmaemissiooni kordaminekut soovib muidugi ka Arco Vara, kuid fassaadi ilustamist või investoritele puru silma ajamist toimetus firmale patuks panna ei saa. Firmasse investeerida soovijad võisid ümberhindamise firma tulemustest ise välja lugeda. Ning Arco Vara finantsjuhi Sulev Luiga kinnitust mööda on varade ümberhindamise põhjus raamatupidamisstandardites, mis nõuavad kinnisvarainvesteeringute esitamist turuhindades.

See ei vähenda ettevõtte haavatavust. Küll aga vähendab seda tõsiasi, et Luiga sõnul on ümberhindamistes lähtutud olemasolevatest, mitte potentsiaalsetest rahavoogudest, ning see, et kinnisvarainvesteeringud on vaid osa firma arendusprojektidest.

Toimetuse meelest tasakaalustab riske aga kõige paremini see, et ettevõttel on kavas viia aastaks 2011 pool oma arendustegevusest väljapoole Baltimaid, kus kinnisvaraturg on jahenemas, sinna, kus kasv alles kiireneb - Bulgaariasse, Rumeeniasse, Ukrainasse.

Nagu ütles investor Toomas: kes julgeb investeerida Tallinna kinnisvarasse, julgeb ka Arco Varasse raha paigutada. Võib-olla lisab kuraasi see, et Arco Vara varade väärtust hindas tuntud kinnisvarahindaja Colliers International. Samas on kinnisvara raskesti hinnatav kaup.

Küsimus ongi selles, kuidas Arco Vara ilus fassaad turuilmale vastu peab. Aga risk jääb igal juhul, nagu iga muu rahapaigutusegi puhul.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing