Kuulsaim Soome ärikeelumees

Kadi Heinsalu 13. juuni 2007, 00:00

Fryckman istus suvekuumuses ühe Tallinna kesklinna juristibüroo kontoris ja andis intervjuud reipas ja elevil olekus. Eestiga seob Fryckmani osalus tubakat importinud firmas Tree International, ja Pilguse mõis Saaremaal, mille sealne kelmi kuulsusega ärimees Vello Kiil kõigepealt talle ja seejärel veel kellelegi uuesti maha müüs.

Fryckmani sõnul on politseil piisavalt tõendeid, et Kiil vahele võtta, kuid seda ei tehta. "Politsei minu avaldust ei uurinudki, seal on kõik sõbrad," sõnas ta.

Kiil ise on kuskil Soomes tööl. Fryckman maksis mõisa eest miljon Soome marka. Kuna tema asjad kõik juhtusid kauges minevikus, siis enamasti räägib ta markadest. Paar päeva hiljem selgus, et kriminaalasi on aegunud ja Pilguse mõisast on ta ilma.

Fryckmani ärikeeld kestab 2008. aastani, kuid hiljuti sai ta lootustandva võidu Soome esimese astme kohtus maksuameti üle, kes süüdistas teda 76 mln marga eest riigi petmises. Umbes sellises summas müüdi Fryckmani perekonna maju, laevu ja muud vara.

Nüüd on jäänud Fryckmani sõnul tühistada intressid, mida on tiksunud miljon eurot aastas, ja nii seitse aastat. Siis saab ta Soome riigilt varamüügi raha tagasi taotleda.

Fryckman istus viimati Mikkeli vanglas ja vabanes eelmisel kevadel. Siis pandi ta trellide taha kohtuniku solvamise eest. Viimasest vangistusest räägib ta silmad märjaks naerdes, et hommikul telliti linna pealt takso, sõidutati loodusse, kus anti reha ja kästi riisuda. Siis nad vahel grillisid ja tegid tööd, kella kolmest telliti jälle takso ja sõit viis tagasi vanglasse.

Peter Fryckman on alati olnud Soomes meedia lemmik, kuna tema tegevus pakub alati midagi põnevat. Ta oli väga rikas ja sõitis Rolls Royce'iga.

Vikipeedia andmetel mõisteti 56aastane Fryckman esimest korda 2001. aastal neljaks aastaks kinni majanduskuritegude eest. Ta põgenes päev enne kohut Lõuna-Aafrikasse. Aasta hiljem arreteeris politsei ta Kaplinnas, saatis Soome ja ta pandi vangi.

Fryckmanil oli omal ajal suur hulk Soome pankade aktsiaid, mida ta suures mahus kokku ostis. Näiteks kuulus talle ühel hetkel 6% SYP pangast.

1980ndate lõpul lõid pankade juhatajad instrumendi nimega Pentti Kouri (nimetatud tankistist majandusteadlase järgi). Pangad kogusid aktsiad tema nimele ja võtsid loata Fryckmanilt tema aktsiad. Samas läks tankistile makstud raha (umbes 125 mln marka) maksuameti nõusolekuta välismaale - kuhu, ei teata. Ka Fryckman jäi süüdi.

Teda on süüdistatud relvade vedamises Iraaki, maksupettustes, dokumentide võltsimises, pankrottides. Äriga alustas ta 15aastaselt, müües jõulukuuski ja postkaarte.

Praegu elab Fryckman oma sõnul sõprade toel ja tööd ei tee, kuna kogu energia läheb süüdistuste ümberlükkamisele ja varanduse tagasisaamisele. "See on nii suur raha, et pean üks-kaks aastat selle nimel võitlema," sõnas ta.

Eesti valitsuse otsust sügisel Soome ärikeelumehed siin äridest kõrvaldada peab ta valeks, kuna tuleks vaadata, mille eest inimene keelu sai. "Mul pole kavas rikkuda ärikeeldu, aga ma ei mõista, miks Eesti võtab üheselt Soome malli üle," lisab Fryckman.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing