Rootslastel jälle internetist alkoholi ostmine hoos

Tõnis Arnover 14. juuni 2007, 00:00

2004. aastast peale on rootslaste interneti teel ostetud alkohol jäänud tolli kinni. Ja paljud firmad, kes selle äriga tegelesid, on läinud pankrotti. Kui Euroopa Liidu kohus Luksemburgis ütles sel kuul vastuses Rootsi ülemkohtule, et Rootsi tegevus rikub kaupade vaba liikumise reeglit, sai internetiäri lõpuks jätkuda.

Üks väheseid seda äri ajanud firmasid, kes on suutnud pankrotti vältida, on Goodspirits. Selle tegevdirektori Magnus Grenthe sõnul on alkoholimüük internetis viimastel nädalatel Rootsis järsult kasvanud. "Ennustan, et lähikuudel tuleb internetis juurde palju uusi ja eriti Saksa alkoholimüügifirmasid," ütles ta.

Grenthe väitel saab Goodspiritsi kaudu alkoholi osta umbes viiendiku võrra odavamalt kui Rootsi monopolettevõttest Systembolaget. Kuid on ka vastuväitjaid, kes ütlevad, et ega see palju odavam tule. Nimelt nõuab Rootsi valitsus, toetudes ELi kohtu varasemale otsusele, aktsiisi maksmist, kui alkoholi toob tellijale kohale transpordifirma. See tähendab topeltmaksustamist, mille tagajärjel võib interneti teel ostetud alkohol osutuda isegi pisut kallimaks kui Systembolagetis.

"Rootsil ei ole mingit õigust takistada piiriülest kaubandust. Topeltmaksustamine on täiesti arutu lahendus," ütles Euroopa Parlamendi liige mõõdukas Christofer Fjellner Dagens Nyheterile.

Fjellner juhib ühendust, kuhu kuulub umbes tuhat inimest, kes protestivad alkoholi konfiskeerimise vastu. Ta on kindel, et alkoholi ostmine interneti teel kasvab ning et konfiskeeritud alkoholi omanikud saavad kahjutasu, mis võib ulatuda miljonitesse.

Selles, et ELi kohus niisuguse otsuse langetas, on suuri teeneid arstina töötanud ja nüüd pensionipõlve pidaval Klas Rosengrenil. Pärast Hispaanias puhkamist tellis ta paar kasti veini koju. Kui Taani transpordifirma tahtis veini üle piiri tuua, konfiskeeris Rootsi toll selle, öeldes, et tegu on salakaubaga. Selle peale vanahärra vihastas. "Minu teada seisneb Euroopa Liidu idee vabaduses. Sellepärast otsustasingi protsessida," teatas ta.

Rootsi alamastme kohtutes jäi Rosengren kaotajaks. Kui asi jõudis ülemkohtusse, otsustas see ELi Luksemburgi kohtult nõu küsida.

Rootsi riik saavutas ELilt nõusoleku, et tohib säilitada riikliku alkoholimüügimonopoli Systembolageti. Selle põhjal väitis Rootsi riik, et kuna Systembolagetil on jaemüügimonopol, ei ole inimestel õigust interneti teel mujalt alkoholi osta. Sel kuul andis ELi kohus vastuse, et Rootsi reeglid on vastuolus ELi kaupade vaba liikumise põhimõttega.

"Tähistan seda suurt võitu Merlot'ga. Rioja seisab ju endiselt tollis kinni," ütles Rosengren.

Heameelt võivad tunda kõik, kell on alkohol konfiskeeritud. Osa saab ilmselt nõuda ka kahjutasu, sest õllel on enamasti tarbimistähtaeg läbi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing