Agnes Ojala • 21. juuni 2007 kell 12:55

Biokütuse aktsiisist loobumine maksis riigile ligi 5 miljonit krooni

Et Eestil on hetkel võimalik kohaldada biokütusele aktsiisivabastust, jäi riigieelarvesse saamata ligi 5 miljonit krooni.

Euroopa Komisjonile esitatava riigiabi aruande kohaselt oli 2006. aastal Eestis neli biokütuse käitlejat, kes lubasid mootorikütusena tarbimisse lasta kokku 1,3 miljonit liitrit biokütust. Arvestades, et diislikütuse aktsiisimäär on 3,84 krooni liitri kohta, anti biokütuse käitlejatele 2006. aastal riigiabi biokütuse aktsiisivabastusena kokku 4,99 miljonit krooni, teatas rahandusministeerium.

"Maksusoodustuste tõttu saamata jäänud tulu on riigieelarve kulu samamoodi nagu riigieelarvest eraldatavad summad," selgitas rahandusministeeriumi kaudsete maksude talituse juhataja Urmas Koidu. "Erinevus seisneb ainult selles, et maksusoodustustest tulenevad kulud ei konkureeri eelarveläbirääkimistel teiste kuludega."

Eestil on Euroopa Komisjoni otsuse kohaselt õigus kohaldada biokütusele aktsiisivabastust 2005. aasta juulist kuni aastani 2011. Igal aastal tuleb biokütuseturust anda ülevaade Euroopa Komisjonile, kes jälgib riigiabi reeglite järgimist.

Hetkel kuum