Teemandid jäetakse, paekivi võetakse

Romet Kreek 13. august 2007, 00:00

Kivihunnikusse jäetakse alles teemandid, kuid paekive võetakse meeleldi. Sedasi võiks iseloomustada olukorda, kus Ekspress Grupp ostis Delfi üüratu rahasumma eest. Normat, mis ujub rahas, ei taha keegi üle võtta.

Arusaadav, et Ekspress Grupile oli Delfi ost strateegiline investeering. Eestis autotööstust ega allhankijaid just palju pole, pole ka erakapitalifonde, kes mujal maailmas raharohkeid ettevõtteid üles ostsid.

Ekspress Grupp maksis Delfi eest 846 mln krooni. Selle eest saadi ettevõte, mille puhaskasum oli mullu pea 24 mln krooni, käive 89 mln krooni ja ettevõttel oli raha 24 mln krooni. Ettevõtte hinna-kasumi suhteks tuli üüratu 35,5, hinna-käibe suhteks 9,5.

Samal ajal on börsil saadaval Norma (kas just väljaostuks?). Norma viimase nelja kvartali käive oli 1,1 miljardit krooni, kasumit oli 97 mln krooni. Ettevõttel on raha 544 mln krooni. Reedesel börsil seisis selle firma hinnalipikul vaid 187 mln krooni rohkem kui Ekspress maksis Delfi eest, ehk 1,03 miljardit krooni.

Ülekantud tähenduses võiks öelda, et Norma aktsia 78,23kroonisest hinnast on ettevõttel raha aktsia kohta 41,25 krooni, kõik muu (ettevõtte varad, oskusteave, kliendisidemed jne) olid siis väärt 36,98 krooni ehk vähem kui bilansis olev raha.

Kui pangad rahastasid meelsasti Delfi ülevõttu, võiks sama oodata ka Norma puhul, seda enam, et Norma kasum on mitu korda suurem ning ettevõte supleb rahas.

Tegelikult on need väga erinevad ettevõtted-aktsiad. Delfi näol ostis Ekspress Grupp kasvuettevõtte, teises spektris on väärtusaktsiad, mida esindab hästi Norma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing