• OMX Baltic−0,33%301,29
  • OMX Riga0,02%893,52
  • OMX Tallinn0,56%2 081,11
  • OMX Vilnius−0,12%1 199,62
  • S&P 500−0,11%6 198,01
  • DOW 300,91%44 494,94
  • Nasdaq −0,82%20 202,89
  • FTSE 1000,28%8 785,33
  • Nikkei 225−0,64%39 731,42
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,64
  • OMX Baltic−0,33%301,29
  • OMX Riga0,02%893,52
  • OMX Tallinn0,56%2 081,11
  • OMX Vilnius−0,12%1 199,62
  • S&P 500−0,11%6 198,01
  • DOW 300,91%44 494,94
  • Nasdaq −0,82%20 202,89
  • FTSE 1000,28%8 785,33
  • Nikkei 225−0,64%39 731,42
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,64
  • 30.10.07, 10:59
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Mahetoit ongi tervislikum

Briti teadlaste läbi viidud uuring kinnitab, et mahedalt toodetud puuviljad, aedviljad ja piim sisaldavad rohkem kasulikke komponente.
12 miljonit naelsterlingit maksnud uuringu esialgsed tulemused näitavad, et mahepuuviljad ja maheaedviljad sisaldavad kuni 40 protsenti enam antioksüdante kui tavalised puu- ja aedviljad, vahendas The Guardian.
Uurimust rahastas Euroopa Liit, selle läbiviimist juhtis Newcastle’i ülikooli professor Carlo Leifert.
Veelgi suuremad erinevused leiti piimast, kus mahepiima antioksüdantide sisaldus oli isegi kuni 60 protsenti kõrgem. Samuti sisaldas mahepiim enam tervislikke rasvhappeid.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Antioksüdandid on tervislikud, sest võitlevad vabade radikaalidega, mis on väga reaktsioonivõimelised osakesed ning kipuvad inimese rakke kahjustama. Vähem vabu radikaale tähendab eeldatavalt vähem terviseprobleeme ning aeglasemat vananemist.
Uuringu tulemused on vastupidised mitmetele varasematele, mis väitsid, et tervislikkuse seisukohalt pole vahet, kas süüa mahetoitu või mitte.
Projekt kestis neli aastat ning uuritavaid taimi kasvatati mitmetes kohtades üle Euroopa, kaasaarvatud ülikooli enda katsepõllul. Täistulemused avaldatakse järgneva 12 kuu jooksul.
„Kõige rohkem huvitab meid, millest tuleneb nii suur erinevus maheda ja mittemaheda toidu vahel. Mis täpselt põhjustab selle, et erinevalt kasvatatud toidus on niivõrd erinev toitainete kontsentratsioon,” ütles professor Leifert.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 15 p 1 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele