Briti teadlaste läbi viidud uuring
kinnitab, et mahedalt toodetud puuviljad, aedviljad ja piim sisaldavad rohkem
kasulikke komponente.
12 miljonit naelsterlingit maksnud uuringu esialgsed tulemused näitavad, et mahepuuviljad ja maheaedviljad sisaldavad kuni 40 protsenti enam antioksüdante kui tavalised puu- ja aedviljad, vahendas The Guardian.
Uurimust rahastas Euroopa Liit, selle läbiviimist juhtis Newcastle’i ülikooli professor Carlo Leifert.
Veelgi suuremad erinevused leiti piimast, kus mahepiima antioksüdantide sisaldus oli isegi kuni 60 protsenti kõrgem. Samuti sisaldas mahepiim enam tervislikke rasvhappeid.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Antioksüdandid on tervislikud, sest võitlevad vabade radikaalidega, mis on väga reaktsioonivõimelised osakesed ning kipuvad inimese rakke kahjustama. Vähem vabu radikaale tähendab eeldatavalt vähem terviseprobleeme ning aeglasemat vananemist.
Uuringu tulemused on vastupidised mitmetele varasematele, mis väitsid, et tervislikkuse seisukohalt pole vahet, kas süüa mahetoitu või mitte.
Projekt kestis neli aastat ning uuritavaid taimi kasvatati mitmetes kohtades üle Euroopa, kaasaarvatud ülikooli enda katsepõllul. Täistulemused avaldatakse järgneva 12 kuu jooksul.
„Kõige rohkem huvitab meid, millest tuleneb nii suur erinevus maheda ja mittemaheda toidu vahel. Mis täpselt põhjustab selle, et erinevalt kasvatatud toidus on niivõrd erinev toitainete kontsentratsioon,” ütles professor Leifert.