Hävituslikud mälupildid

Robert J. Shiller 22. november 2007, 00:00

Maailma elamu-, nafta- ja aktsiaturge on tabanud segadus. Samal ajal pole tarbijate kindlustunne, kapitalikulud ja töötajate palkamine langusmärke näidanud. Miks?

Turu psühholoogiat suunavad avalikkuse meeli haaravad pildid, mis panevad aluse meie ettekujutustele. Pildid katastroofidest on osa meie folkloorist, mis tavaliselt on peidus hämarates mälusoppides, kuid vahel kerkivad need sealt üles. Nagu müüdid, väljendavad needki hirme, mis on sügavalt psüühikasse juurdunud.

Kuid pilte, mis käisid kaasas varasemate turukriisidega, me täna ei näe. Võtame novembris 1973 alanud naftakriisi, mis lõppes üleilmse börsikrahhi ja majanduslangusega. Inimeste mälus elavad sellest eredad pildid: pikad autojärjekorrad tanklais, inimesed jalgrattaga tööle sõitmas, autovabad pühapäevad. Täna on nafta reaalhind pea kaks korda kõrgem kui tollal, kuid miski ei meenutame meile neid - meie kindlustunne pole seni veel kannatada saanud.

Vahetult enne 1987. a 19. oktoobri börsikrahhi (ajaloo suurim ühepäevane langus) kerkis inimeste teadvusse 1929. a krahh. Võin pea anda, et see süvendas veelgi 1987. a krahhi. Pildid sest kriisist, mille taga olid moodsais kontorihooneis asuvad arvutid, meenuvad täna küll. (Krahhi 20. aastapäeval tegi aktsiaturg läbi ühe suurima ühepäevase languse - S&P kukkus 2,56%.)

Pärast Northern Rocki kokkukukkumist Suurbritannias kerkis korraks silme ette kujutelm vihastest massidest pankrotti läinud panga ukse taga. Kuid Inglise Panga otsene sekkumine ei lubanud pildil meie kollektiivses mälus kanda kinnitada. Selgemini kujutleme eluasemeturu kriisiga seotut - näeme vaimusilmas tänavaid, kus maja teise järel ostjaid ootab, mööbli otsas konutavaid kodust välja tõstetud peresid. Kui elamuhinnad langust jätkavad, võime näha veel paljut: kuidas lapse mängukaaslane kolib mujale - tema pere kaotas kodu, väljatõstetud endine omanik lõhub meeltesegaduses endises majas. See võib kõigutada meie kindlustunnet, vähendada soovi raha kulutada ja majandust toetada.

Kas sellised muutused inimeste psühholoogias võivad tuua üleilmse majanduslanguse? Pole võimatu. Piisab, kui tarbimine või investeeringute kasv väheneb protsendipunkti võrra maailma SKPst. Ülejäänu eest hoolitsevad juba turu tagasilöögid.

Copyright: Project Syndicate, 2007. www.project-syndicate.org

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:11

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing