Veidrad eksperimendid III: Mis mõte oli helendavatel kassidel?

02. jaanuar 2008, 19:21

Mullused veidramad eksperimentidest tegi
ülevaate The Independent. Alusta lugemist siit: Veidrad eksperimendid: Miks kasu on känguru
kõhutuulest?

2006. aastal viisid teadlased meduusilt võetud valgu seaembrüosse, et saada rohelisi helendavaid sigu. Eelmisel aastal kloonisid Lõuna-Korea teadlased kassid, mis hakkavad ultraviolettvalguses punaselt helendama. Milleks on teadlastel vaja, et loomad helendaks?

Kolm jaanuaris-veebruaris kloonitud valget Türgi angoorat ei ole siiski mõeldud selleks, et vähendada kasside sattumist autorataste alla, vaid selleks, et leida ravimeetodeid mitmete inimeste geneetiliste haiguste vastu.

Kloonijad kasutasid viirust, et muuta emakassi naharakud helendavateks. Seejärel viidi muundatud rakud kassi munarakku, mis siirdati doonorkassile, kes tõi pojad ilmale.

Tegelikkus on muidugi selline, et helendavatest kassidest on inimkonnale sama palju kasu nagu igast teisest kassist, kes teil näiteks parajasti diivanil nurru lööb. Pigem üritasid teadlased endale selle turundusnipiga tähelepanu tõmmata.

„Kasside kloonimisel kasutatud tehnoloogia abil saab kloonida loomi, kes põevad samu haigusi nagu inimesed,” selgitas uurimisrühma juht Kong Il-keun pressile. Kloonkassid, aga ka teised kloonloomad aitavad loodetavasti kiirendada uute ravimite väljatöötamise ja katsetamise protsesse, sest loomade peal saab teha ravimkatseid, mida inimese peal teha ei tohi.

Loe edasi: Veidrad eksperimendid IV: Milleks ussikestele antidepressandid?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. January 2008, 19:20
Otsi:

Ava täpsem otsing