Tarvo Vaarmets • 23. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Apple kastis investorid külma vette

Apple'i juhid prognoosivad teise kvartali käibe kasvuks 29 protsenti, mis on küll rohkem kui mullune sama perioodi edasiminek, aga vähem, kui turuosalised näha tahaksid.

Analüütikud ootavad Apple'i teise kvartali käibeks 6,98 miljardit dollarit, USA tehnoloogiagigant ise aga 6,8 miljardit dollarit ehk 73 miljardit Eesti krooni. Oodatust õhem prognoos on märgiks, et vähenevad tarbimiskulutused annavad hoobi ka Apple'ile, mis tähendab, et isegi niivõrd edukas ettevõte ei ole üldise majandussurve suhtes immuunne, kirjutas AP.

Apple'i finantsdirektori Peter Oppenheimeri sõnul avaldas ettevõtte juhtkond prognoosi, mida usutavasti ka täita suudetakse.

"Me usume endiselt oma ärisse, oleme kindlad oma toodetes ja strateegias," kinnitas Oppenheimer.

Finantsdirektori avaldus ei suutnud investoritesse siiski meelekindlust süstida, mistõttu Apple'i aktsia kihutas uue informatsiooni peale üleeilsel järelkauplemisel 12 protsenti allapoole, eile börsi avanedes oli seis umbes sama. Ühe aktsia eest küsiti siis 136,18 dollarit.

"See on lihtsalt hirm, et lõpptarbija kulutuste vähenemine mõjub ka Apple'ile," kommenteeris Piper Jaffray & Co analüütik Gene Munster, kes soovitab Apple'i aktsiat osta. Munsteri hinnasiht aktsiale on analüütikute arvamustest üks kõrgemaid - 250 dollarit.

Ka First American Fundsi tehnoloogiaaktsiate vanemanalüütiku Jane Snoreki sõnul oli aktsia sügavsööstu üks põhjuseid investorite raputatud lootus, et Apple'i aktsia on kui pelgupaik ümberringi toimuvas börsiagoonias. "Selles aktsias oli väga palju raha peidus," rääkis ta.

Hoolimata pettumuse valmistanud prognoosist, ületasid Apple'i esimese kvartali tulemused optimistlikke ootusi tänu Macintoshi arvutite ja iPodide kosunud müügile.

Apple lõikab kasu personaalarvutite turuosa teravast kasvust USAs - kui aastaid hõivas Steve Jobsi juhitav kontsern nimetatud turust 2-3 protsenti, siis eelmise aasta lõpuks oli näitaja kosunud juba 6 protsendile.

Nõudlust arvutite järele püütakse veelgi tagant õhutada järgmisel nädalal müügile jõudva üliõhukese MacBook Airi sülearvutiga.

Apple'i detsembriga lõppenud kvartali puhaskasum oli 1,58 miljardit dollarit ehk 1,76 dollarit aktsia kohta, mis tähistab eelmise aastaga võrreldes 57protsendist tõusu. Thomson Financiali küsitletud analüütikute keskmine kasumiootus ootus oli 1,62 dollarit aktsia kohta.

Apple'i edu üheks indikaatoriks on ka iPhone'i - iPodi, mobiiltelefoni ja juhtmeta interneti võimalusi koondava seadme - müüginumbrid. Lõppenud kvartaliga suudeti müüa 2,3 miljonit iPhone'i.

Jaanuaris aset leidnud Macworld Conference & Expol ütles Apple'i juht Steve Jobs, et kokku on alates müügilepaiskamist eelmise aasta 29. juunil iPhone'e müüdud nelja miljoni jagu.

Üleeile tulemusi ja plaane kommenteerides kinnitasid Apple'i juhid, et ettevõte loodab endiselt selle aasta lõpuks iPhone'ide müügiarvu kasvatada kümnele miljonile.

Eesmärgi saavutamist peaks toetama iPhone'ide tungimine Jaapani ja Hiina turule. Praegu on selleteemalised läbirääkimised käimas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt