Majanduslanguse ajal mõttetööstus õitseb

30. jaanuar 2008, 17:39

Washingtonis paiknevad uurimisasutused
uurivad, ennustavad ja nõustavad ennenägematu eduga, üha kasvab nende
rahastamine, konverentside ja toodetud materjalide hulk ning asutuste mõju
valitsusele, kirjeldas New York Times.

Center for Strategic and International Studies (siin ja edaspidi organisatsioonide nimetused täpsuse huvides tõlkimata - toim.), seitsme aasta eest sisuliselt pankrotis olnud uurimisasutus, ostis äsja 33 mln dollari eest krundi oma uue hoone jaoks. Council on Foreign Relations laiendab oma Washingtoni kontorit, omandades 60 mln dollarise maja. United States Institute of Peace ehitab 180 mln dollarist terasest ja klaasist uut peakorterit. Kahe aastaga poole võrra eelarvet kasvatanud laienev Brookings Institution maksis äsja 18,5 miljonit oma Massachusetts Avenue peahoone vastas asuva maja eest. See tänavalõik on tuntud kui Think Tank Row.

Suurepärane turg, mida materjalidega varustada, on käimasolev presidendivalimiste kampaania. Hillary Clintoni mõtetega varustajate hulgas on Brookings, Council on Foreign Relations ja Center for a New American Security, Barack Obamal Brookings ja Center for Strategic and International Studies, Rudolph W. Giulianil American Enterprise Institute ja Heritage Foundation, John McCainil American Enterprise Institute ja Council on Foreign Relations. Nagu näha, nõustavad ühed ja samad asutused rahulikult nii konkurente ühe partei sees kui vastasparteide kandidaate.

Uurimisasutuste kinnitusel toidavad buumi kolm põhifaktorit: palju raha Wall Streetilt, 11. septembri järel tekkinud arusaam, et välispoliitikal on tähtsust ning rahulolematus Bushi võimuga.

“Kui president Bush oli maailma jaoks negatiivne kuju, siis meie äri jaoks hea,” ütles Center for American Progress juht John Podesta. 23 mln dollarise aastaeelarvega liberaalse uuringukeskuse toetajate hulgas on teiste hulgas George Soros. Eelarve on kasvanud kõigil paarikümnel Washingtoni juhtival uurimiskeskusel.

“Wall Streeti inimese jaoks on intellektuaalid päris odavad,” rääkis Council on Foreign Relations vanempartner Walter Russell Mead, “mõned abielusõrmused maksavad minust rohkem.”

37,6 mld dollarise varaga Bill and Melinda Gates Foundation on viie aasta jooksul andnud üle 24 miljoni asutusele Center for Global Development, ühele Think Tank Row tegijatest. Samast allikast on miljoneid saanud ka Brookings, Center for Strategic and International Studies ja Council on Foreign Relations. Gatesi fondi esindaja teatel on nad leidnud, et see on üks efektiivsemaid viise asjade mõjutamiseks.
Tegevusala ekspertide sõnul ahendab suur raha aga uurimissuundi ja õõnestab töötulemuste kvaliteeti. "Enamus inimesi ei taha sel teemal rääkida, sest ei taha hammustada toitvat kätt," ütles poliitikaprofessor James McGann. Kui palju uuringukeskused tegelikult suudavad näiteks mõjutada valitsuse poliitikat, ei saa olemasolevate andmete põhjal kokku võtta, tõdes ajaleht, tegemist on turuga, kus on oma mõtted vaja edukalt maha müüa.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. January 2008, 17:22
Otsi:

Ava täpsem otsing