Iseendale annab tööd kaks korda rohkem mehi kui naisi

Agnes Ojala 07. mai 2008, 16:30

Statistikaameti tööjõu-uuringust selgub, et
valdav enamus Eesti elanikke on palgatöölised, iseenda peremeeste seas aga on
märkimisväärselt enam mehi kui naisi.

Tööjõu-uuringu andmetel oli 2006. aastal Eestis 594 700 palgatöötajat ja 51 600 mittepalgalist töötajat. Seega hõlmasid palgatöötajad hõivatutest 92% ja mittepalgalised 8%.

Kui vaadata hõivestaatust soo järgi, selgub, et palka mittesaavate töötajate seas ületas meeste osatähtsus suuresti naiste oma. Kui mõlemast soost palgatöötajaid oli enam-vähem sama palju, siis mittepalgalisi mehi oli naistest üle kahe korra rohkem. Siiski domineerisid mõlemast soost hõivatute hulgas palgatöötajad. Mittepalgalisi töötajaid oli meeste seas 11% ja naiste seas kõigest 5%.

Mittepalgaliste töötajate hulka kuuluvad palgatöötajatega ettevõtjad, üksikettevõtjad ja palgata peretöötajad, kes saavad osa pereettevõtte sissetulekust. Mittepalgalised naised on meestest märksa halvemas olukorras — nende seas on rohkem üksikettevõtjaid ja palgata töötajaid pereettevõttes, kelle sissetulek on üldjuhul väiksem kui palgatöötajatega ettevõtjatel.

Mittepalgalistest meestest on üksikettevõtjaid või palgata peretöötajaid 64%, naistest aga 76%. Sageli põllumajanduses tegutsevad väikesed ja ametlikult registreerimata ettevõtted pakuvad ebastabiilset sissetulekut, samuti puuduvad seal sotsiaalsed toetused ja haiguskindlustus. Seda tüüpi ettevõtlus on naiste jaoks pigem võimalus tööd ja pereelu ühitada või abinõu parema puudumisel piirkondades, kus muud tööd ei ole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. May 2008, 17:33
Otsi:

Ava täpsem otsing