Suur hulk naisi teeb oma hariduse kohta liiga lihtsat tööd

Agnes Ojala 07. mai 2008, 17:05

Statistikaameti tööjõu-uuringu andemetel
teeb suur osa Eesti naisi tööd, mis nõuab nende haridustasemest madalamat
kvalifikatsiooni.

Uuringu kohaselt on naised tänapäeval kõrgema haridusega kui mehed. Kui põhihariduse või madalama taseme haridusega palgatöötajate hulgas domineerivad mehed (65% selle haridusega palgatöötajatest), siis keskkooli järel omandatud keskerihariduse ja kõrgema taseme haridusega palgatöötajate seas on samasugune ülekaal naistel.

Põhihariduse või madalama haridusega on vaid 7% naistest, selliseid mehi on aga kaks korda rohkem. Kõrgkooli läbinud naisi aga on meestest 9 protsendipunkti enam.

Kõrgemast haridusest hoolimata töötavad naised tihti vähemtasustatud ja väiksema mõjukusega töökohtadel. 13% naistest teevad tööd, mis eeldaks madalamat haridustaset. Meestest on oma töökoha jaoks liiga kõrge haridusega 8%.

Sellist tööd, mis eeldab kõrgemat haridust, kui töötajal on, teeb mõlemast soost palgatöötajatest umbes 2%.

Naiste töötamine madalamat haridust nõudvatel töökohtadel tuleneb sellest, et naiste tööotsimise intensiivsus on väiksem kui meestel. Intensiivsem töö otsimine suurendab teadmistele ja oskustele vastava töö leidmise tõenäosust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. May 2008, 17:33
Otsi:

Ava täpsem otsing