Mart Saa • 1. juuni 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Rotermanni kvartal - uue linnaosa algus

Kvartali autoriteks on arhitektuuribürood Kosmos ja KOKO, samuti arhitektid Hanno Grossschmidt, Vahur Sova, Andres Alver ja Emil Urbel. Panustatud on ajaloo ja tänapäeva toimivale kooslusele.

Projekti märksõnadeks on elustiilide paljusus, keskkonna mitmekesisus, linnalik tihedus ja avaliku ruumi erinevad kujundused.

Maailmatrende järgides hoolitsevad Rotermanni kvartali arendajad selle eest, et inimene tunneks ennast linnaruumis peremehena. Kvartalit läbivast Rotermanni tänavast saab seetõttu vaid jalakäijatele mõeldud tsoon, kuhu rajatakse ka uus linnaväljak.

Väljak valmib plaanide kohaselt 2008. aasta sügisel. Suve hakul saab teoks linnakujundusprojekt, mille käigus tuuakse Rotermanni tänavale haljastus ja istepingid, samuti valgustus - nõnda muutub kvartal samm-sammult üha inimsõbralikumaks ja õdusamaks.

Hetkel on Rotermanni kvartalis kaubanduspinnad nelja värvilise maja all (must, pruun, valge ja oranž maja) ning ajaloolises kruubiveskis.

Rotermanni ostutänaval leiavad koha nii butiigid kui ka erinevate kaubamärkide esinduskauplused. Ajaloolisse elevaatorihoonesse on plaanis koondada väikesi kunstikauplusi ja -galeriisid, samuti avada esimesed tõelised gurmeetoidu ostmise kohad.

Šoppamisest väsinu võib end vitamiinidega turgutada mahlabaaris Boost ja keha kinnitada restoranis DaDa, mis kütkestab külastajaid originaalse kunstinäituselaadse interjööri ning meeldejääva menüüga. Restorani nimi on inspireeritud dadaisminimelisest kunstivoolust, märksõnadeks uudsus, julgus, mängulisus ja ise tegemise soov.

Järgmise nelja-viie aasta jooksul ehitatakse või renoveeritakse Rotermanni kvartalis kümme maja, millest mitme esimestel korrustel paiknevad kaubanduspinnad ja toitlustuskohad, kõrgemal aga bürood ja korterid.

Praegu on Rotermanni kvartali areng alles algusjärgus, kuid juba selle aasta lõpuks lisandub olemasolevale 2000 ruutmeetrile kaubanduspinda ning avaneb 50 protsenti kogu kvartali territooriumist.

Ka ajaloolisse prooviveskisse ja peagi valmivate jahuladude esimestele korrustele seavad varsti ennast sisse kauplused.

Rotermanni kvartalist saab aastaks 2012 toimiv linnaosa, kus jalakäija on kuningas, kus kõrvuti ostutänavaga asuvad õdusad kunstigaleriid, kohvikud, restoranid, meelelahutus- ja ajaveetmispaigad; kaubandusele-lõbustustele lisaks ka aga ka bürood ja korterid, mis tagavad, et kesklinn ei kujune üksnes ostu- ja meelelahutuspaigaks, vaid on iga päev ja ööpäev läbi linlaste käsutuses ja kasutuses.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt