Toomas Prangli • 4. juuni 2008 • 2 min
Jaga lugu:

M&A turg praegu aktiivne

Majanduskasvu aeglustumine on andnud Eestis ja Balti riikides tugeva tõuke ühinemiste ja ülevõtmiste lainele. Seejuures võib aastat 2008 nimetada strateegiliste investorite tagasituleku aastaks: paljud finantsinvestorid, kes on tõusuaastatel strateegilisi investoreid pidevalt üle pakkunud, seisavad nüüd silmitsi probleemiga oma investeeringute rahastamisel.

Ühinemised ja ülevõtmised (rahvusvaheliselt: M&A) on keerulistel aegadel tõusev trend kõikjal maailmas. Ettevõtete rahastamine IPOde kaudu on keeruline. Globaalsed makromajanduslikud jõud sunnivad arenenud riikide strateegilisi investoreid otsima ümberkaudseid odavamaid riike. Arenev Balti turg on sellises olukorras taas atraktiivne. Väiksus on seejuures eelis, kuna tehingud nõuavad väiksemat finantseeringut. Lähiajal ei ole näha välismaiste otseinvesteeringute vähenemist Balti riikidesse. Peamiselt tulevad investeeringud Põhjamaadest ning Saksamaalt.

M&A või riskikapitali investoritele on Balti turud tõenäoliselt liiga väikesed, et põhjendada suurte tegijate püsivat kohalolekut. Samas hoiavad suured investorid Balti turgudel pidevalt silma peal, et saada infot potentsiaalsetest suurematest tehingutest. Võimalus siseneda ühe ülebaltilise ettevõtte omandamise kaudu korraga kolmele ELi turule võib tunduda väga atraktiivne. Ühed kõige haavatavamad sektorid on praegu jaemüük ja kinnisvara. Balti IT-ettevõtted püsivad jätkuvalt atraktiivsete M&A sihtmärkidena.

Eestis võib investoreid ebameeldivalt üllatada tugev notariaalse tõestamise nõue. Samuti võib väärtpaberikonto avamisel ette tulla tüütuid nõudeid rahapesu tõkestamisest ja suuremate Eesti pankade paindumatusest tulenevalt. Lätis on suure üllatusena tulnud ühinemise kontrolli madal künnis. Tihti on olnud juhuseid, kus sihtmärgiks oleva ettevõtte tegevusest 90% toimub välisriigis, kuid ühinemistehingust tuleb teavitada ainult Lätis, olenemata selle marginaalsusest. Hea uudis on aga see, et künniseid muudeti Lätis eelmine kuu.

Leedus võib ühinemisjärgset restruktureerimist takistada äärmiselt kaitsev tööseadus. Samuti oleme Leedus näinud olukordi, kus tehingud varaga ei järgi peaaegu kunagi etteantud regulatsiooni viimase kohmakuse pärast.

Soovitaksin praegu M&A turul teha kohe alguses selgeks, kust tuleb ostja raha. Finantseerimine võib osutuda keerulisemaks, kui oskame arvata.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt