Lipstok: valitsust ootab sügisel kriitiline eelarvearutelu

Agnes Ojala 16. juuni 2008, 15:16

Kuigi riigikogu teeb viimasel ajal kibedalt
tööd, et negatiivne lisaeelarve enne suvepuhkust kinnitada, tuleb suure
tõenäosusega sügisel taas sama teemaga tegeleda.

Eesti Panga president Andres Lipstok ütles täna riigi majandusülevaadet kommenteerides, et valitsus peab endale aga enne paar olulist küsimust selgeks tegema.

Nimelt on valitsus Lipstoki sõnul praegu liiga optimistlikult hinnanud riigi varade müügist saadavaid tulusid. „Plaanitu on küll tore, aga kui arvestada, kui palju müük aega võib võtta, siis ei pruugi need tulud eelarvesse veel sel aastal laekuda. Siin on küsimärk veel sees,“ märkis ta.

Teise punktina tõi keskpanga president välja kulude edasilükkamise. „Kui lisaeelarve projekt kokku pandi, räägiti, et mingi raha jääb kulutamata. Milline raha ja mis summas, sellele aga selget vastust ei ole. Et pikaajalist majanduskasvu toetada, on vaja neile täiendavaid vastuseid saada,“ arvas Lipstok.

Lipstoki sõnul on vastamisega veel mõnevõrra aega. „On alles juuni, loodetavasti lõppeb praegune lisaeelarve debatt riigikogus enne suve. See aga ei jää viimaseks. Kriitiline arutelu tuleb sügiskuudel, aga selleks, et eelarvet paika panna, tuleb vastata nendele kahele küsimusele,“ sõnas ta.

Järgmise aasta eelarvet koostades peaks valitsus aga mõtlema sellele, et keskpanga hinnangul võib valitsussektori kulutusi tõsta vaid 4-5%. Praegustes strateegiates on kirjas suuremad numbrid. Need tuleb nüüd uuesti kriitilise pilguga üle vaadata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. July 2008, 17:22
Otsi:

Ava täpsem otsing