Sutt: tarbija jätab kaupmehele vähe võimalust hinda tõsta

Agnes Ojala 16. juuni 2008, 15:36

Kuna tarbijate inflatsiooniootused on
langenud, ei ole inimesed aasta lõpus enam nõus kasvavaid hindu taluma, mistõttu
jääb kaupmeestele vähe võimalusi hinnaga mängida.

„Usume, et teisel poolaastal hakkab inflatsioonitempo langema,“ sõnas tänasel Eesti majanduse ülevaadet tutvustavad pressikonverentsil Eesti Panga asepresident Andres Sutt. „Põhineme oma prognoosis tarbijate inflatsiooniootustel. See tuleb aasta lõpus alla ja jätab kaupmehele vähem võimalust hinda tõsta. Pigem sunnib olukord tõstma efektiivsust, mis on tasakaalus majanduse jaoks ainult positiivne.“

Hinnasurve vähenemisele viitab Suti sõnul ka teenuste hinnakasvu aeglustumine. Nii see kui ka inflatsiooniootused on sisemaised tegurid. Kuna riigis toimuv aga hinnatõusu ei soodusta, siis on oodata ka palgakasvu kohanemist.

Muret tekitavad siiski välised tegurid, eriti nafta ja toiduainete hinnad, mis praeguses maailmamajanduse ebamäärases olukorras on üsna ettenägematud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2008, 15:14
Otsi:

Ava täpsem otsing