Lehmani pankrot suurendab ränga majanduslanguse riski

16. september 2008, 15:41

USA investeerimispanga Lehman Brothers
pankrot, mis on maailma börsidel tekitanud suure languspöörise, võib paisata USA
majanduse arvatust sügavamasse kriisi ning kaasa kiskuda ka riigid, mis lootsid
tormist terve nahaga pääseda.

Seda laenuraha kallinemise kaudu. Esmalt pankadele endile, sest keegi ei tea veel, kui rängad võivad olla teistele finantsinstitutsioonidele Lehmani pankroti tagajärjed. Kui see nüüd ka ettevõtjate ja tarbijate jaoks laenuraha hinda oluliselt tõstab, tuleb majandusele tõsine tagasilöök, kirjutas agentuur Reuters.

„Praegu oleks USA jaoks veel suur vedamine, kui majandus vaid kerge langusega pääseks,“ ütles Harvardi ülikooli professor ning endine IMFi peaökonomist Ken Rogoff. "Kuni finantssektor oma olukorras sotti ei saa, ei saa majandus normaalset kasvu jätkata."

Hoolimata tormist, mille Lehmani pankrot valla päästis, kiitis Rogoff valitsuse otsust maksumaksja rahaga panka mitte päästa. „Valitsuse tegevus võib kaasa tuua sügavama majanduslanguse, kuid see saab olema palju lühiajalisem, kuna nad lasevad turul toimida,“ ütles Rogoff. „See nõuab suurt julgust, et vaid paar kuud enne presidendivalimisi lasta taolisel asjal sündida, kuid see on absoluutselt õige viis toimida,“ ütles Rogoff.

Saksamaa rahandusminister Peer Steinbrück ütles, et Saksamaa majandusele jääb mõju ehk tagasihoidlikuks. Tema kolleeg valitsuses, majandusminister Michael Glos, kardab aga tõsist kahju. „Me loodame, et kriis ei paisu nii suureks, et viib maailmamajanduse varingu äärele,“ ütles Glos.

Kogu Euroopas ületasid pankade laenusoovid rahahulga, mida keskpangad turule juurde tõid. See on märk sellest, et võimaliku kahju suurust hinnates eelistasid pangad oma sularaha kindlalt varjul hoida.

Brookings Institutioni ökonomisti Douglas Elmendorfi sõnul kulub hea mitu päeva enne kui tolm hajub ja turud suudavad laenuturu olukorra kohta selgemat signaali anda. Kui pangad suudavad nädalaga oma tehingud Lehmaniga sulgeda, on tagasilöök eraisikutele ja firmadele talutav. Kui ei, ning kahjumid kuhjuvad, läheb laenusaamine raskemaks ja kulukamaks.

„Kui saaks maakera nädalaks seisma panna ja anda kõigile aega aru pidada, mis olukorras nad on ning leida oma tehingutele teised vastaspooled, oleks sellest suur abi," ütles Elmendorf.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. October 2008, 13:20
Otsi:

Ava täpsem otsing