Valitsusliit pakkus vorst vorsti vastu tehingut

Liis Kängsepp 24. oktoober 2008, 11:40

Valitsus tahab omavalitsustega teha
tulevikutehingut ning lubab ülejärgmisel aastal suuremaid toetusi, kui
omavalitsused järgmisel aastal kulusid kokku tõmbavad.

"Valitsus pakkus meile sellist vorstikaupa, et ärge järgmisel aastal üle 200 miljoni defitsiiti minge. Selle eest saate 2010. aastal suuremas mahus investeeringutoetust," valgustab Eesti Maaomavalitsuste Liidu juhi Kurmet Müürsepp pakutud tehingut. Maksimumsumma, mis õhus on, ulatub 500 miljoni kroonini.

"Välja on pakutud diferentseeritud skeem - sõltuvalt sellest, kui palju piirist üle minnakse, väheneb ka 2010. aastal antav toetus," selgitab rahandusminister Ivari Padar.

"Riik pakub omalt poolt skeemi, kuidas saaks asju koordineerida, sest ega nii ka ei saa, et omavalitsused tekitavad aina defitsiiti ja meie peame pritsimehelt palka ära võtma," lisab minister.

Valitsus on väga julge veksli välja käinud, sest vaevalt leiduks poliitikut, kes julgeks praegu ennustada, kui priske 2010. aasta eelarve tuleb. "Me oleme, jah, selle veksli andnud ja ma seisan selle eest, et see lubadus saab täidetud," kinnitab Padar.

Ühist seisukohta omavalitsusjuhtidel veel pole, sest kuigi ühelt poolt on ettepanek ahvatlev, tahavad europrojektid kaasfinantseerimist ja pikaajalised investeeringud jätkamist. Laenu võtmata omavalitsused Müürsepa sõnul kindlasti toime ei tule.

"Omavalitsuste tulupool ei ole järgmisel aastal nii rõõmus kui sel aastal ja kindlasti võetakse miljard-paar laenu," on Müürsepp kindel ja lisab, et riik ei saa siin omavalitsustele kätt ette panna. Kas ja kui suure summaga 200 miljoni kroonist defitsiidipiiri ületatakse, ei oska Müürsepp ennustada.

"Me oleme arvutusi küll teinud, aga globaalne finantskriis lõi pildi segamini ja tõi võrrandisse hulganisti uusi muutujaid sisse," märgib ta.

"Selles küsimuses on ka teine valupunkt, sest ega kõiges ka Ivari Padar süüdi pole - sügisel tulevad kohalike omavalitsuste valimised ja eks kõik tahavad ju sügisel paraadi teha," viitab Ivari Padar järgmisel aastal toimuvatele valimistele, mis võib panna omavalitsusjuhte priiskama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. October 2008, 11:40
Otsi:

Ava täpsem otsing