Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinn käitub silmakirjalikult

  Lumesajus hakkas silma tavainimeste vastastikune heatahtlikkus ja abivalmidus: lumevangi jäänuid aidati, elektrita jäänud võeti sõprade juurde sooja jne. Avalik võim leidis aga võimaluse näidata oma pahupoolt.
  Esmaspäeval teatas Tallinna linnavalitsus, et teed olgu puhtad ja graniitsõelmetega kaetud. Munitsipaalpolitsei juht Kaimo Järvik lisas armulikult, et hommikul piirdutakse hoiatamisega, kuid pärastlõunal kirjutatakse juba trahve. Parkimiskorraldajad leidsid, et paksus lumes liikumisvõimetuks muutunud auto tarvitab parkimisteenust, mille eest tuleb raha kätte saada - firma peab täitma linnaga sõlmitud lepingut.
  Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli omakorda soovitas kasutada parkimiskella. Trahvikviitungite kirjutamist pealt näinud soovitasid selle eest huumoripreemia välja anda. Uudistes tsiteeriti siseminister Jüri Pihli soovitust pöörduda kohtusse ja jätta trahv maksmata. Justiitsministeeriumi kommentaar jäi reserveeritumaks: kohus otsustab.
  Juriidiliselt on olukord üsna põnev. Moodsas õigusruumis ei saa istuda kuivalt kinni seaduse tekstis. Unustada ei tohi seaduse mõtet ja mõistlikkust. Nimelt sekundeerib linna õigusele saada parkimise eest tasu ka linna kohustus parkimist korraldada (liiklusseadus), oma teed korras hoida ja tänavail peab olema võimalik ohutult liigelda (teeseadus). /- - -/
  Kuidas aga viia tasakaalu kohaliku omavalitsuse kohustusi, nende täitmata jätmist ja isiku kohustust parkimise eest maksta? Lahenduse leidmisel võib olla abi põhiseadusest, kus on nimelt kirjas, et seadus kaitseb igaüht riigivõimu omavoli eest, õiguste ja vabaduste tagamine on seadusandliku, täidesaatva ja kohtuvõimu ning kohalike omavalitsuste kohustus. Kirjas on seegi, et avalik võim peab oma tegevuses käituma proportsionaalselt.
  Karistamine teo eest, mis on otseselt seotud omavalitsuse tegemata jätmisega, on silmakirjalik. Raha kogumine enda tegevusetuse tagajärjel on ebaõiglane. Ja avalikule võimule tuleb kasuks, kui kohtu abil talle kodanikest hoolimise vajadust meelde tuletatakse.
  Kindlasti peaks valima ühe kahest - kui kohtusse ei pöörduta, tasub raha ära maksta. Muidu tuleb kohtutäitur.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Balti börs on optimistlikus tsoonis, Euroopa turud langevad
Nasdaq Balti turg on täna avamisest alates tõusnud 0,85%, Euroopa aktsiad langesid ning investorid ootavad nädala lõpus saabuvaid ja Föderaalreservi järgmise inflatsiooniotsuse kohta vihjeid andvaid USA inflatsiooniandmeid.
Nasdaq Balti turg on täna avamisest alates tõusnud 0,85%, Euroopa aktsiad langesid ning investorid ootavad nädala lõpus saabuvaid ja Föderaalreservi järgmise inflatsiooniotsuse kohta vihjeid andvaid USA inflatsiooniandmeid.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Välisturistid kulutasid Eestis rohkem kui eestlased välismaal
Välisturistid kulutasid Eestis teises kvartalis 320 miljonit eurot, Eesti elanikud jätsid välismaale samal ajal 265 miljonit eurot, on välja arvutanud Eesti Pank.
Välisturistid kulutasid Eestis teises kvartalis 320 miljonit eurot, Eesti elanikud jätsid välismaale samal ajal 265 miljonit eurot, on välja arvutanud Eesti Pank.
Turistide ööbimised kasvasid juunis poole võrra
Statistikaameti andmetel peatus juunis majutusettevõtetes ligi 337 000 turisti, mis ületab mullust sama perioodi taset 56 protsendi võrra, suurenes nii sise- kui ka välisturistide arv.
Statistikaameti andmetel peatus juunis majutusettevõtetes ligi 337 000 turisti, mis ületab mullust sama perioodi taset 56 protsendi võrra, suurenes nii sise- kui ka välisturistide arv.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.