Shell puksib Eesti Eneriga välja Jordaania ärist?

27. veebruar 2009, 10:53

Äripäev kirjutas
eelmisel aastal, et sügisel selgub, kas Eesti Energia saab jordaanlastelt
rohelise tule oma 60 miljardi kroonisele projektile, et esimesena maailmas
põlevkivist mootorikütust toota. Eesti firma suurim konkurent ses äris oli
Shell.

Eile teatas Euroopa suurim naftakompanii Royal Dutch Shell Bloombergile, et on jõudnud etappi, kus ettevõte on valmis hakata tootma põlevkivi Jordaanias.

Jordaania valitsus lõpetas naftakompaniiga läbirääkimised, millega sillutati teed allkirjastamist vajavale kokkuleppele, teates pealinna Ammani ajaleht Jordan Times, viidates energia ja maavarade ministrile Khaldoun Qteishat´le. Shell võib kulutada antud projektile 430 mln dollarit (5,2 mld krooni), vahendas Bloomberg.

"Me oleme jõudnud tegevusloa saamisega finaali," ütles ettevõtte pressiesindaja Haagis Kirsten Smart eile. Ta vähendas esialgselt välja öeldud võimaliku investeeringu maksumust.

Läinud aasta aprillis lubas Balti riikide suurim riiklik energiafirma Eesti Energia ehitada Jordaaniasse põlevkivil baseeruva elektrijaama, mille võimsus oleks rohkem kui 900 megavatti. Vastavalt Eesti Energiale võivad maailma põlevkivivarud ületada tõestatud varude mahtu enam kui üheksa korda.

Jordaania soovib saavutada energiasõltumatust, kuna praegu on sunnitud riik 95 protsenti kasutatavast energiast importima ning on üha suureneva energiavajaduse tõttu raskustes. Samas omab riik maailma suuruselt neljandaid põlevkivivarusid.

Taust

Peale Eesti Energia on Jordaanias tegutsemas kaks kütusehiidu, kes samuti põlevkivikütuse masstoodangusse viia soovivad.

* Royal Dutch Shell Shell on projektiga tegelenud viimased 15 aastat ja hinnanguliselt võib tal minna sama palju veel. Eesti Energia Shellis konkurenti ei näe, kuna tema tehnoloogia on teistsugune. Põlevkivi kaevandamise asemel soovib Shell selle maa all õliks kuumutada ning siis välja pumbata.

* Petrobras Brasiiliast pärit maailmas suuruselt kolmanda tööstusliku põlevkiviõli tootja tehnoloogia sarnaneb küll Eestlaste omaga, kuid ka neid Eesti Energia ei pelga. Eesti Energia sõnul alustasid brasiillased oma projektiga hiljem ja võtsid suurema ajalimiidi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. March 2009, 10:58
Otsi:

Ava täpsem otsing