Kas põlevkivi töötlemisel Marokos on jumet?

12. märts 2009, 10:31

Majandusprofessor Hanon Barabaneri sõnul
võib Eesti Energia laienemine oma põlevkivitehnoloogiaga välisriikidesse olla
Eesti Nokia, riigikogu liikme Lembit Kaljuvee hinnangul ei saa energiafirma aga
Eestiski hästi hakkama.

“Praegu on Eesti liidripositsioonil põlevkivi energeetilise töötlemise ja põletamise uute meetodite väljatöötamise vallas,” kinnitas ECOMENi ülikooli rektor, majandusprofessor Hanon Barabaner. Ta on veendunud, et põlevkivi on tuleviku kütus ja tooraine. “Seetõttu võib Eesti Energia laienemisest oma teadus- ja inseneripotentsiaaliga väljapoole Eesti piire saada Eesti Nokia,” lisas Barabaner.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni liige, Eesti Põlevkivi endine juhatuse esimees Lembit Kaljuvee oli märksa skeptilisem ja ütles, et Eesti Energia ei saa koduski asjadega hakkama. “Kõigepealt tuleb teha kodused asjad korda," lausus Kaljuvee. "Sandor Liive on juba neli aastat olnud Eesti Energia juhatuse esimees, kuid ma ei näe mingeid märkimisväärseid töötulemusi. Ei tea, kas Juhan Parts kavatseb jätkata Liivega koostööd, kuid mina isiklikult ei näe ühtegi suurt investeerimisprojekti, mida Eesti Energia oleks viimastel aastatel alustanud."

Kaljuvee sõnul näevad ju kõik, kuidas Eesti Energia käitub turul. "Eektrihinnad pidevalt kasvavad, kuid midagi tõsist ei toimu ei Narva Elektrijaamas ega Eesti Põlevkivis," nentis Kaljuvee. "Eesti Energia majandusnäitajad igal aastal küll kasvavad, kuid ainult hinnatõusu arvelt."

Eesti Energia juhatuse liige, kütuste ärivaldkonna juht Harri Mikk kinnitas, et ta on kohtunud Maroko esindajatega ja rääkinud võimalikust koostööst, kuid midagi konkreetset pole kokku lepitud. Ta ütles, et kuna Marokos on maailma suurimad ja küllaltki hästi uuritud põlevkivivarud, siis on marokolaste huvi Eesti Energia oskusteabe vastu igati mõistetav.

Viru Keemia Grupi arendusdirektori ja juhatuse liikme Jaanus Purga sõnul on neil hea meel, kui Eesti Energial on ka majanduslikult raskel ajal piisavalt vaba aega, raha ja inimesi, et tegeleda põnevate projektidega üle maailma.

“VKG on analüüsinud nii ärilisi kui tehnilisi perspektiive paljudes põlevkivileiukohtades ning otsustanud, et Jordaanias ning Marokos on riskid liiga suured - seega konkureerima me neis riikides Eesti Energiaga ei hakka,” ütles Purga.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kisel ütles, et kui tegemist on Eesti Energia poolt peamiselt oskusteabe, mitte suure rahalise panusega, siis on see mõistetav investeering. "Põlevkiviõli alane oskusteave on see vara, mis peab moodustama peamise osa Eesti Energia panusest selles investeeringus," kinnitas Kisel.

Samas rõhutas ta, et Eesti riigile kuuluva ettevõtja esmane turg peab olema ikkagi Eestis. "Kodu peab olema korras selleks, et üldse välismaale minna,” lisas Kisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. March 2009, 10:31
Otsi:

Ava täpsem otsing