Nätsutootja rahastatud uuringus näidati, et
nende toodetud suhkruvaba närimiskumm võib aidata kaloritarbimist vähendada.
Mitmed teadlased on aga uurimistulemuste erapooletuse ja üheselt mõistetavuse
osas skeptilised.
Teadlaste sõnul ei tohiks nätsunärimist siiski kasutada dieedistrateegiana ning nimetatud uuringu tulemusi ei tohiks hinnata isoleeritult, vaid koos paralleelsete närimiskummi kasutamise mõjusid hindavate uuringutega, kirjutas LiveScience.
Kaheosalises uuringus osalesid 115 meest ja naist. Uuringu mõlemas osas pakuti neile võileiba, seejärel hinnati kolme järgneva tunni jooksul nende nälja- ja energiataset. Kõik osalenud närisid uurimuse esimeses osas iga tunni jooksul 15 minutit nätsu, uurimuse teises osas aga mitte.
Pärast nätsu närimist kinnitasid katsealused vähenenud näljatunnet ning väiksemat magusaisu, samuti väitsid nad ennast tundvat energilisemana ning vähem unisena. Kolme tunni pärast pakuti katsealustele erinevaid suupisteid, mille vahel nad vabalt valida võisid. Nätsunärijad tarbisid nätsu mitte närinud katsealustega võrreldes vähem suupisteid.
Artikkel jätkub pärast reklaami
"Uurimus tõestab närimiskummi rolli lihtsa ja praktilise vahendina magusaisu vähendamiseks,“ ütles uurimust juhtinud Louisiana ülikooli teadlane Paula J. Geiselman. Uurimust rahastas närimiskummitootja Wrigley, mille kaubamärkide hulka kuuluvad muu hulgas Orbit, Hubba Bubba, Eclipse ja Airwaves.
Paraku on sellel lool ka teine külg. Suhkruvaba närimiskummi rohke tarbimine võib omada erinevaid kõrvalmõjusid. Lisaks on vaja põhjalikumalt uurida ka kunstlike magusainete mõju inimestele. Näiteks on paljudes närimiskummides magustajana kasutatav sorbitool kõhulahtisti.
Eelmisel aastal ajakirjas British Medical Journal avaldatud uurimuses leiti, et liigne sorbitool võib põhjustada kroonilist kõhulahtisust ning kontrollimatut ja tahtmatut kaalukaotust. Väiksemahuline uurimus põhines kahel patsiendil, kes tarbisid päevas enam kui 18 grammi nätsust ja teistest kunstlikest maiustustest pärit sorbitooli (üks nätsuleht sisaldab umbes 1,25 g sorbitooli). Pärast sorbitoolivaba dieedi alustamist kadus mõlemal patsiendil kõhulahtisus ning nende normaalkaal taastus.
Eelmisel aastal ajakirjas Behavioral Neuroscience avaldatud uurimuse põhjal häirib kunstliku magusaine sahhariini tarbimine keha võimet reguleerida toidutarbimist ning võib seeläbi põhjustada isegi kaalu tõusu. Kunstlikud magusained võivad käivitada kehas tõelise toidu ootuse protsessi, mistõttu keha vajadused panevad inimese rohkem sööma. „Uurimistulemused näitavad, et kalorivaba sahhariiniga magustatud toidu tarbimine viib suurema kaalutõusuni kui sama toit, mis on magustatud kaloririkka suhkruga,“ kirjutavad teadlased.
Enamik eksperte kinnitab, et hea tervise juures püsimiseks on kõige parem siiski süüa piiratud koguses mitmekesist toitu, vältida limonaadi, maiustusi ja rämpstoitu ning teha regulaarselt trenni.