Aivar Rehe: muutused majanduses võivad suurendada laenude allahindlusi

05. mai 2009, 17:38

Portfelli kvaliteet sõltub meie
laenuklientide majanduslikust aktiivsusest, üldiselt hindame oma laenuportfelli
kvaliteeti stabiilseks, kuid olulised muutused majanduses võivad suurendada
laenude allahindlusi järgnevates kvartalites, kommenteeris Sampo Panga esimese
kvartali tulemusi Aivar Rehe.

"Olen rahul esimese kvartali tugeva tulemusega, pangandustegevuse kasum enne laenude allahindlusi moodustas 229 mln krooni (2008. a I kv 145 mln kr), suurenedes aastaga 58%. Panga kvartali tulemust mõjutasid oluliselt laenude allahindlused," kommenteeris Rehe.

"Allahindluste maht ulatus kokku 283 mln kroonini (2008. a I kv 21 mln kr). Selle aasta esimese kvartali tegelikud laenukahjud moodustasid 16,5 mln krooni, mis on 0,2% panga laenuportfellist. Pank moodustas individuaalseid allahindluseid 144 mln krooni ulatuses, neist kaks peamist sektorit olid ehitus ja kinnisvara (57%) ning transport (25%). Lisaks tegi pank tulevaste võimalike laenukahjude katteks üldprovisjone 139 mln krooni väärtuses," märkis Rehe.

Panga laenuklientide majandusolukorra olulisel halvenemisel ja sellest tuleneva laenuteeninduse kvaliteedi langemisel kasutab pank Rehe sõnul juba moodustatud üldprovisjone võimalike individuaalsete kahjumite katteks. Jätkuva majandusolukorra halvenemisel ei välista pank ka lisaprovisjonide tegemist. "Portfelli kvaliteet sõltub meie laenuklientide majanduslikust aktiivsusest, üldiselt hindame oma laenuportfelli kvaliteeti stabiilseks, kuid olulised muutused majanduses võivad suurendada laenude allahindlusi järgnevates kvartalites. Pank jälgib teraselt oma eralaenuklientide laenude teenindamise kvaliteeti, eriti peale uue töölepinguseaduse jõustumist 1. juulist 2009," lausus Rehe.

Panga eesmärk on teenindada professionaalselt kliente ja üheks väljundiks on kasumi teenimine, tänases väga kiiresti muutuvas majanduses on Rehe sõnul raskendatud kasumi prognoosimine järgnevateks kvartaliteks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. May 2009, 20:47
Otsi:

Ava täpsem otsing