Rootsi valitsus on valmis panku ka riigistama

17. juuni 2009, 11:12

Rootsi rahandusminister Anders Borg
kinnitas eile Berliinis antud intervjuus, et Rootsi valitsusel on riskikava
Balti riikide ja eelkõige Läti majanduskriisi teravnemise puhuks olemas.

„Riskid on tõsised,“ ütles Borg. „Samas pole me salanud, et meil on ressursid ja võimalused mistahes probleemidega toimetulekuks. Me võime vajadusel sekkuda väga jõuliselt,“ tsiteeris Borgi agentuur Bloomberg.

Reitinguagentuur Fitch prognoosib, et Rootsi pankade kahjumid Balti riikidest võivad küündida 5%le Rootsi SKPst.

„Kui laenukahjumid õõnestavad pankade kapitalibaasi, on Rootsi riik valmis süstima pankadesse kapitali lihtaktsiate vastu, et ka maksumaksjate huvid oleksid kaitstud, ning pangad rekapitaliseerima,“ ütles Borg. „Kui kahjumid kasvavad väga suureks, oleme valmis ka pankade ülevõtmiseks. Esmane vastutus lasub aga eraomanikel,“ lisas ta.

„Meie tähtsaim põhimõte on kaitsta maksumaksjate huvisid,“ ütles Borg. „Meie teine tähtsaim põhimõte on kaitsta maksumaksjate huvisid ja meie kolmas tähtsaim põhimõte on kaitsta maksumaksjate huvisid. Nii ei kavatse me kulutada suuri summasid pankade omanike päästmiseks. Kohtleme neid nii, nagu on kohane,“ lisas ta.

Rootsi keskpanga baasstsenaariumi järgi tuleb Rootsi pankadel tänavu kahjumisse kanda 170 miljardit Rootsi krooni, millest 40% langeb Balti riikide arvele. Kõige mustema stsenaariumi järgi võivad kahjumid kasvada 300 miljardile Rootsi kroonile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2009, 11:13
Otsi:

Ava täpsem otsing