Buffett: Pankuritele miinus-boonus

20. oktoober 2009, 22:42

Miljardär Warren Buffett, kes
investeerimisfirma Berkshire Hathaway juhtimise eest teenib aastas 100 000
dollarit arvab, et Wall Streeti palkadel peaks olema ka vajumise risk, kui
pankade kasumid langevad, kirjutab Bloomberg.

Palgasüsteemi peaks panema midagi, mis laseb inimeste, kes tõesti suured ettevõtted põhja ajavad, palgad samuti põhja, märkis vanameister. See oleks nagu negatiivne boonus.

„Liiga paljud inimesed on karistamatult pääsenud hädadest, mille nad on põhjustanud tervele ühiskonnale, mitte vaid enda tööandjatele. Ja nad on pääsenud kõigest sellest veel rikkana,“ pahandas Buffett üsna õigustatult.

Wall Streetil makstavad boonused ulatuvad sel aastal ilmselt 26 miljardi dollarini ehk 40 protsenti kõrgemale aastatagusega võrreldes.

„Mis peaks Wall Streetil muutma, on tegema kindlaks, et lisaks präänikutele on olemas ka piitsad,“ märkis Buffett. „Ja see ei saa olla ühesuunaline tänav, kus võid teenida uskumatuid summasid, kui asjad lähevad hästi ning liikuda kuhugi mujale, kui olukord kisub hapuks.“

Eelmisel aastal investeeris Buffett 5 miljardit dollarit Wall Streeti kõige kõrgemate palkadega kõige kasumlikumasse panka Goldman Sachsi, et seda vee peal hoida.

„Ma ei näe Wall Streeti kurjana. Näen Wall Streeti, mis on kohati ületanud paljusid piire. Ma ei taha kindlasti sellest lahti saada. Vajame kohta, kus kapitali ja väärtpabereid paigutada ja kõike seda läbi süsteemi. Meil on suur kapitalistlik süsteem ja meil on vaja suurt kapitaliturgu – aga ruumi täiendusteks on veel küllaga,“ lausus maailmas rikkuselt teine mees.

Buffett on panku kritiseerinud ka kinnisvarakrahhi eest kaitsmata jätmise eest ning süüdistanud neid mitmekümne aasta sügavamas finants- ja majanduskriisis.

„Ma arvan, et praktiliselt kõik, kes finantsmaailmaga mingit kokkupuudet omavad, andsid sellele oma panuse,“ märkis ta mais pressikonverentsil. „Mõned neist ahnuse, mõned rumaluse ja mõned selle tõttu, et süüdistasid teisi.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. October 2009, 23:10
Otsi:

Ava täpsem otsing