EL plaanib väikefirmasid turgutada mikrokrediidirahastust

Anne Oja 21. detsember 2009, 14:59

Kui Euroopa nõukogu ja parlament kokkuleppele jõuavad, hakkab väikeettevõtetele ja ettevõtlusega alustada soovivatele töötutele voolama abiraha mikrokrediidirahastust.

Möödunud nädala teisipäeval otsustasid Euroopa Parlamendi saadikud Strasbourgi täiskogul 516 poolt, 82 vastu ja 4 erapooletu häälega luua mikrokrediidirahastu, et aidata töö kaotanutel või sellesse riskirühma kuuluvatel alustada ettevõtlusega ja käivitada väikettevõtteid.

Hetkel ei ole Euroopa nõukogu ja parlament selle kaasotsustusmenetluse eelnõu küsimuses veel kokkuleppele jõudnud, edastas sotsiaalministeerium. Arutelud jätkuvad Hispaania eesistumisel. Seejuures on parlament ja nõukogu eriarvamusel rahastamisallika suhtes.

Eesti valitsus toetas oma 24. septembri istungil Euroopa Liidu tööhõive elavdamise ja sotsiaalse kaasamise mikrokrediidirahastu „PROGRESS” loomist. Mikrokrediidirahastu on üks lisanduvatest uutest võimalustest ettevõtluse arendamiseks.

Minister Hanno Pevkur nägi mikrokrediidirahastut toona kui täiendavat võimalust toetada ettevõtlust ja säilitada töökohti.

Praegu saavad ettevõtted toetust EASist ja arengu- ning konkurentsiabi KredExist. Töötutele, kes soovivad alustada oma äriga, maksab toetust Töötukassa. Sotsiaalministeerium pakub töötutele koolitust ja ca 70 000 krooni toetust, kui keegi tahab ettevõtlusega alustada.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisalas jagatakse EASi abiga toetusi alustavale ettevõtjale ehk neile, kel on ettevõte juba loodud. Starditoetus on kuni 100 000 krooni, kasvutoetus kuni 500 000 krooni ja stardilaenu käendus KredExi vahendusel kuni 1 miljon krooni. Lisaks pakutakse alustavatele ettevõtjatele baaskoolitusi, kus jagatakse ettevõtluse põhitõdesid.

Mikrokrediidirahastu vahendeid saavad tulevikus kasutada mikroettevõtted ja sotsiaalsed ettevõtted, mis võtavad tööle töötuid või ebasoodsas olukorras olevaid inimesi. Mikrokrediidiks loetakse kuni 25 000 euro (391 000 kr) suurust laenu. Mikroettevõttena käsitletakse Euroopa Liidus ettevõtet, milles on vähem kui 10 töötajat, sealhulgas füüsilisest isikust ettevõtjad, ning mille aastakäive ja/või aastabilanss on kuni kaks miljonit eurot (ligi 31,3 mln kr). 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. December 2009, 15:04

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing