• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ahmed Ozdojev aitab Andres Saame äri

  Eestlasi Bulgaariasse otse allilma õuele meelitanud ingušš Ahmed Ozdojev on enda ettevõtte võluväel ka Hansapanga asutaja Andres Saame osalusega firma koostööpartneriks sättinud.

  Ozdojevi ja vangis istunud endise kõrge maksuametniku Ahti Lille firma müüb Bulgaarias ekspankuri osalusega uhke arenduse kortereid.
  Varna linna lähedal Musta mere äärsetel kuldsetel liivadel kõrgub Amfora Palace'i nime kandev kortermaja, mille ostsid ligi kolm aastat tagasi Andres Saame suurosalusega Toompeamaja ning endise Sampo Panga juhi Härmo Värgi vedamise all tegutsenud investeerimisfirma Satnam Europe, mis paigutab väikese hulga, kuid jõukate välismaiste investorite raha Eestisse ja mujale Euroopasse.
  Otse vahutavate lainete piiril kaharate puude vahel asuva magusa arenduse ostulugu katab saladuseloor. Varna piirkonnas tegutsevad eestlased teavad rääkida, et Ozdojev otsis sellele arendusele kuude viisi ostjaid. Keegi pidi sel juhul ingušši viima kokku Saame ja Värgiga, kuid siin infolõng katkeb.
  Saame vaikib ja tema äripartner keerutab
  Saame pikaaegne äripartner, Amfora Palace'i juht ja üks omanikest Einar Entsik eitab esialgu, et ostutehingut vahendas Ozdojev.Pärast küsimust, kas ta lükkab ümber jutud, et Ozdojev tehingule kaasa aitas, otsustas Entsik otsa siiski lahti jätta: "Ma ausalt öeldes ei kommenteeriks üldse, kelle kaudu me ühe või teise info saime. Pigem niimoodi."Entsiku sõnul otsisid nad spetsiifilisi investeerimisvõimalusi ja pakkumisi tuli igasuguseid.Kas tunnete Ahmed Ozdojevit? "Tunnen enam-vähem kõiki, kes samas piirkonnas midagi teevad," ei soovinud Entsik vastata küsimusele konkreetselt "jah" või "ei".
  Varna ajakirjanik Rositsa Penkova iseloomustas Amfora Palace'i asukohta järgnevalt: "See on ehitatud kuulsaima Bulgaaria kuurorti Kuldsed Liivad parki. Teoreetiliselt on ehitus rahvuspargis võimatu ning arusaamatuks jääb, kuidas Amfora Tursil (arenduse omanikfirma enne eestlasi - toim) õnnestus saada ehitusluba ja hävitada palju puid."
  137 korteriga arendus vajas pärast eestlaste kätte liikumist hädasti partnerit, kes võtaks korterite müügi enda peale. Amfora Palace'i koduleheküljelt leiab kontaktide alt ettevõtte Baltic House e-maili aadressi, Skype'i kontakti jm. Baltic House kuulub Ozdojevile ja tema kompanjonile Ahti Lillele. Kummalisel kombel väidab Ozdojev, et tema ei tunne Saamet ega Värki ja on neist vaid lehest lugenud. Ühe allika väitel sokutas aga just Ozdojev Lille Saame ja Värgi juurde korterite müügiga tegelema.
  Äripäeva allika jutu õigsust kinnitab ka Härmo Värk ise. "Ozdojeviga olen ma kohtunud küll, aga ega ma temast eriti ei tea, et mis tema ärid on või millega tegeleb. Ma tean, et ta on Ahti Lille partner. Aga mida Baltic House või Ozdojev täpsemalt teeb, seda ma tõesti ei oska kommenteerida," räägib Värk.
  Sarnaselt Ozdojeviga on ka Lille sattunud seadustega pahuksisse. 2005. aastal kolksus kohtuhaamer süüdimõistvalt Lillele, kes maksu- ja tolliameti uurimisosakonna Põhja I talitust juhtides võttis üle 300 000 krooni altkäemaksu. Kohus mõistis mehe selle eest neljaks kuuks vangi. Nüüd leidsime Lille Bulgaarias tuntud Eesti ärimeestele kuuluva firma kortereid müümast.
  Ka Lille hakkab vastustega keerutama
  Lille püüab esiotsa Amfora Palace't puudutavatest küsimustest kõrvale hiilida, ent lõpuks tunnistab siiski, et "Bulgaarias registreeritud äriühingud Baltic House ja Amfora Palace omavad tõepoolest koostöölepingut".Entsikul pole Lillele mingisuguseid etteheiteid. Küsimusele, kuidas ta Lillega trehvas, vastab Entsik, et kui hakkad ühes kohas midagi tegema, siis tekib mingi tutvusringkond ja Lille oli üks nendest, kes seal elab.Kogu vestluse võtab Entsik kokku nii: "Meie väga avalikud persoonid pole, nagu isegi näinud olete. Midagi suurt meil öelda pole, jah, arendame juba mitmendat aastat. Praeguse tempoga läheb kaks-kolm aastat veel ja ongi kõik."Oma äripartneri Andres Saame kohta ütleb Entsik, et temaga on mõttetu üritada kontakti saada, ta niikuinii ei kommenteeri sõnagagi.
  Autor: Piret Reiljan, Aivar Hundimägi
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Facebook muudab nime Metaks
Facebooki, kui ettevõtte nimi, muutub Metaks, mis peaks esile tõstma üleminekut virtuaalreaalsusele ja asetama esikohale metaversumi, vahendab Bloomberg.
Facebooki, kui ettevõtte nimi, muutub Metaks, mis peaks esile tõstma üleminekut virtuaalreaalsusele ja asetama esikohale metaversumi, vahendab Bloomberg.
Esimesel koroonaaastal kasvasid tervishoiukulud Eestis 167 miljoni euro võrra
Möödunud aasta algul puhkenud pandeemia mõju tervishoiule iseloomustavad ühelt poolt suurenenud erakorralised kulud, teisalt seiskunud plaaniline ravi. Seega jäid raviteenuste kulud erakorralise olukorra perioodil võrreldes eelneva aastaga väiksemaks.
Möödunud aasta algul puhkenud pandeemia mõju tervishoiule iseloomustavad ühelt poolt suurenenud erakorralised kulud, teisalt seiskunud plaaniline ravi. Seega jäid raviteenuste kulud erakorralise olukorra perioodil võrreldes eelneva aastaga väiksemaks.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.